Om museet Siste papirutgave av Arkitektnytt inneholder to oppslag om Arkitekturmuseet: Ulf Grønvold kommenterer Martin Braathens intervju med kurator Jérémie McGowan om Nasjonalmuseets nye faste arkitekturutstilling, og Bengt Espen Knutsen reflekterer over Arkitekturmuseets framtid. Interessen for museet og våre utstillinger gleder meg.
AFAGs synspunkter på prosessen Norges Arkitekter Utgangspunktet for prosessen var et initiativ fra NAL våren 2012 for å se på mulighetene for en samling av de fagideelle foreningene NAL, NIL og NLA.
Arkitekturkritiker på feil klode Audun Engh hevder at arkitekturen befinner seg ved et veiskille. Der er vi enige. Men han tar feil når han spår en tilbakevenden til postmodernismen.
Forventninger om fremtidens Norsk design- og arkitektursenter (DogA) Norsk design- og arkitektursenter (DogA) - Norges eneste nasjonale senter for design, arkitektur og byutvikling – har fått ny eier og ny direktør og er inne i en viktig strategiprosess.
Arkitekthøgskolene vil ha Y-blokka inn i planprosessen for nytt regjeringskvartal Bergen Arkitekthøgskole, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ber kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner om å endre premissene som ligger til grunn for parallelloppdraget om nytt regjeringskvartal.
Nytt arkitekturmuseum og et eget Sverre Fehn-museum? Sverre Fehn er utvilsomt den betydeligste arkitekt i vårt land, også internasjonalt sett er han i øverste sjikt.
Skaara og Østre Porsgrunn kirke Kim Skaara som NALs president skriver i Dag og Tid 30. januar at menighetsrådet i Porsgrunn har gjort et klokt valg når de arrangerer en arkitektkonkurranse som uteluker rekonstruksjon av den nedbrente Østre Porsgrunn Kirke.
Regjeringskvartalet II Undertegnede mener fortsatt (som i «Regjeringskvartalet», Arkitektnytt 9/13) at Høyblokken må bevares, men at Y-blokken bør rives. Her noen videre betraktninger:
Klasseblindhet i norsk arkitekturdebatt NRK TV setter hele denne uken byutvikling på dagsorden, og det er bare å heie på et så prisverdig initiativ. Men tirsdagens programmer viste også frem en problematisk side ved den norske arkitekturdebatten, nemlig den manglende klassebevisstheten.
Byråkratenes endelige seier over fornuften? Etter mer enn tre tiår som praktiserende arkitekt er min omsorg for hvordan vi gjennomfører våre byggeoppgaver blitt stadig mere utfordret av akselererende endringer i rammebetingelser. Disse rammene styrer oss i en retning ingen vet hvor ender.
Flagrende fragmenter eller nyansert kronologi Når Jérémie McGowan tar så kraftig avstand fra den forrige basisutstillingen på Arkitekturmuseet, åpner han for en meningsutveksling om hans og min utstilling, skriver Ulf Grønvold.
Åpent brev til NAL - oppsigelse av medlemskap Hei Kim. Jeg må med beklagelse meddele at jeg har mistet all tillit til at NAL er på riktig kurs for å forene arkitektenes og samfunnets behov i en krevende tid framover. Jeg melder meg derfor ut av NAL med øyeblikkelig virkning etter 30 års medlemskap.
Bør Henrik Ibsen få årets nobelpris i litteratur? Hvis man ser bort fra materialprisene (stål, betong, glass, tre osv.), er det to slags arkitekturpriser: De som gis for ett enkelt byggverk og de som gis for et livsverk.
Boligkvalitet I kronikken «Boligkvalitetens problem: Eie eller leie» i AN 10/14, antyder Børre Skodvins overskrift at det må være eie- og forvaltningsformene som er mest styrende for boligkvaliteten.
Y-blokka må inn i parallelloppdraget Etter onsdagens debatt på DogA fremstår regjeringens beslutning om å rive Y-blokka før parallelloppdraget som absurd. Paul Chaffeys argumentasjon, eller snarere mangel på sådan, delegitimerer hele den videre prosessen.
Kjære arkitekter og planleggere! Dere er nå sentrale deltakere i en av Norges viktigste kulturoppgaver. Gratulerer med oppdraget til dere som allerede er involvert, og lykke til, alle dere som har søkt!
Legg ikke alle eggene i én kurv! Regjeringens beslutning om å samle hovedtyngden av departementene på ett område, står til stryk i eksamen i samfunnssikkerhet, mener Sigmund Asmervik.
Bryllup med forviklinger Det store bryllupet er avlyst. Bruden snudde i døra! I stedet får vi kan hende et fornuftsekteskap innen familien, kan hende ikke engang et pirrende trekantforhold! Stort mindre kan det neppe bli!
Når kunnskapen forlater kroppen: Blir det mulig med en restart? Jeg er en av de manuelle. Jeg jobber analogt i mitt arkitekturverksted med en Kuhlmann tegnemaskin, en gul KOH-I-NOOR mineblyant, og viskelær som verktøy.
Et studentblikk på klimanøytralitet og norsk byggeskikk Hva har arkitektur til felles med den sittende norske regjeringen? Muligheten til å redde den unike, norske naturen. NTNU er med på å forme denne utviklingen, og lever opp til visjonene sine om «Kunnskap for en bedre verden».