Landskapsarkitektur

Ny rapport om utvikling av økogrend

Eriksen Skajaa arkitekter ferdigstilte det husbankfinansierte skisseprosjektet for Ormsundveien økogrend våren 2017. I kveld, torsdag, er det åpen slippfest for rapporten fra arbeidet.

Økogrenda skal ha et variert program. Illustrasjonen viser et område der de planlegger verksteder og atelieer. Illustrasjon Eriksen Skajaa arkitekter

Slippfest for Økogrendrapport

Tid: Torsdag 24.08. kl. 18.00

Sted: Bakehuset i Oasen, Losætra  

Det blir en presentasjon av arbeidet og samtale om å etablere forsøksområder og økosamfunn i og nær Oslo sentrum, også i de store utviklingsområdene Hovinbyen og Filipstad.

Obs! Eriksen Skajaa advarer: «Ikke forsøk Google Maps – da blir dere ført på avveie.»

Følg denne lenken for å se kartet på arrangementsiden på Facebook.


 

Eriksen Skajaa arkitekter har lenge arbeidet med det byøkologiske forsøksprosjektet Ormsundveien 14 i Oslo. Nå er et større område av nabolaget disponibelt og beboerne ønsker å videreutvikle prosjektet og etablere en økogrend i området. 

Rapporten er utarbeidet med kompetansemidler fra Husbanken, og er et grunnlag for det videre arbeidet. I tillegg skap rapporten virke som inspirasjon og gi kunnskap til andre som er engasjert i utviklingen av byøkologiske prosjekter.

Et inkluderende nabolag

Utgangspunktet for prosjektet er de fredede og verneverdige bygningene på tomta, og tanken er at økogrenda skal bli et inkluderende boligområde. De ser for seg utleieboliger med langsiktige leieavtaler og en stabil beboergruppe med lite gjennomstrømning. Sammensetningen av beboere skal være variert og inkludere vanskeligstilte på boligmarkedet. I løpet av skisseprosjektet har de samarbeidet med UngOslo, en ideell stiftelse som tilbyr arbeidstrening og oppfølging av unge voksne i barnevernet, og WayBack – Livet etter soning, som er en interesseorganisasjon for straffedømte.

Grenda skal bli et knutepunkt i nabolaget med nærhelsesenter, kolonialbutikk, kafé og andre arbeidsplasser som også kan fungere som arbeidstreningsplasser.

NMBU vil etablere forsøksfelt

Initiativtakerne ønsker at grenda skal være et foregangsprosjekt for byøkologi i Oslo. De vil med prosjektet vise at det er sentralt å måle klimagassutslipp på individnivå og ikke per kvadratmeter bebyggelse, skriver de i rapporten. En nøktern standard og delingskultur er bærebjelker i konseptet, og grenda tar sikte på å være vert for ulike forsøks- og forskningsprosjekter om dyrkning, overvann, lavteknologisk rehabilitering og selvbygging. Ifølge rapporten ønsker Petter Jenssen og hans studenter ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) å etablere forsøksfelt for råvannsrensing i grenda. Det vil gi kunnskap som i sin tur kommer fag- folk, borettslag og andre i Oslo- området til gode.

Vil regulere inn handlingsrom for innovasjon

Frisoner for eksperimentering og innovasjon skal foreslås i reguleringsplanen. I frisonene skal dispensasjon fra både plan- og bygningsloven og teknisk forskrift med unntak av brannforskriften, tillates. Klare miljømål fra det offentlige kan settes, men med stor frihet i valg av metode og strategi, skriver de i rapporten.

Frisonene kan bidra til innovative løsninger som ligger i forkant av dagens lovgivning, hvilket er nødvendig for å takle klima- og miljøutfordringene, mener de:

«Det er helt nødvendig å oppmuntre til innovasjon og eksperimentell tenkning.»