Tema

Det Einstein sa

Bygningslover- og forskrifter er tve­egga sverd. I en ideell verden ville de vært hva Einstein skal ha uttalt om Le Corbu­siers Modu­lor: et rammeverk for å «gjøre det gode lett og det dårlige vanskelig».

Teknisk forskrift (TEK) gjør nok det dår­lige vanskelig ved å forby de mest skruppelløse løsning­ene. Men arkitektene har lenge protestert mot at forskriftene også gjør det gode vanskelig. Innovasjon og ukonvensjonelle løsninger blir slått i hjel av en detaljert, teknisk fasit. Alle må ut på samme standardiserte vei mot det gjennomsnittlige.

Det kan derfor virke som et paradoks at arkitekt- organisasjonene nå er ute og advarer mot TEK17. Som om de forsvarte den gjeldende TEK10 som et umistelig gode. Men grunnen til protestene er rimelige. Det gode er fortsatt vanskelig å oppnå, mens lista for det dårlige senkes ytterligere.

Kommunal- og moderniseringsdeparte­mentet  (KMD) insisterer på at TEK kun beskriver et minimums­nivå. Men at KMD virkelig tror at det vil satses på kvalitative merverdier under dagens boligprissituasjon, er vanskelig å tenke seg. Det skal ikke mye kynisme til for å se at TEK-ens minstemål definerer morgendagens boligstandard.

Høringsfristen til TEK17 går ut 10. februar, og tema­et ga seg nærmest selv for dette første nummeret av en ny Arkitektnytt-årgang – en årgang der vi relanserer Arkitektnytt på både nett og papir.

For bare to år siden var det ikke gitt at papir­utgaven skulle bestå. Horisonten så mørk ut for papirmediene i fagpressen. Årsaken var spå­dommer om nye lesevaner og kraftige annonse­kutt. Den siste tiden har landskapet forandret seg igjen. Arkitektnytt og Arkitektur N gen­e­rerer fortsatt annonsekroner, og i vår siste leser­undersøkelse sier over 70 prosent av leserne at de vil beholde papirutgaven. De yngste leserne var de ivrigste papirtilhengerne.

I Arkitektnytt-redaksjonen har vi fortsatt tro på det analoge og håndholdte formatet. Det bet­yr ikke at vi ikke skal forandre oss. Sammen med designerne i Bielke & Yang legger vi om til et Arki­tektnytt der formidling av våre kjerne­områder, nyheter og debatt, kan skje mer effektivt. Nett- og papirutgavene blir bedre integrert, og bladet blir mer avis og mindre magasin. Slik blir også skillet mellom NALs to tidsskrifter, det verksorienterte Arkitektur N og det profesjonsorienterte Arkitektnytt, tydeligere.

I 50 år har vi vært et arkitektnytt med liten a, som speiling av en tid der Arkitekten med stor A skulle ned fra sin høye hest. Når den store A-en gjeninnføres, er det en diskret oppfordring til å heve stemmevolumet på vegne av standen. At arki­tekturprofesjonenes kompetanse blir verdsatt, er en forutsetning for å gi det gode bedre kår enn det dårlige. 

Martin Braathen, Redaktør