Nyhet

Veneziabiennalen – 125 år som vitne til historien

Til tross for at biennaleprogrammet i koronaens år 2020 ikke avholdes etter planen, åpnes likevel én utstilling i Venezia. Til ære for seg selv.


Inngangen til hovedpaviljongen i biennaleområdet Giardini, i Venezia, der utstillingen over biennalens 125 år vises fra 29. august til 8. desember 2020. Foto: Francesco Galli/La Biennale Di Venezia

"De bekymrede musene – når biennalen møter historien", heter utstillingen som etter alle solemerker blir den eneste større utstillingen Veneziabiennalen arrangerer i år, etter koronaens utbrudd i Europa.

Samarbeider om historien

Utstillingen som oppsummerer biennalens historie samler for første gang de kunstneriske lederne for Veneziabiennalene seks ulike avdelinger til et samarbeid om en felles utstilling. De seks lederne, eller kuratorene som de ofte omtales, er Cecilia Alemani for kunstbiennalen, Alberto Barbera for filmbiennalen, Marie Chouinard for dansebiennalen, Ivan Fedele for musikkbiennalen, Antonio Latella for teaterbiennalen and Hashim Sarkis for arkitekturbiennalen.

Historien de forteller tar utgangspunkt i en mengde kilder fra blant annet biennalens eget historiske arkiv, i tillegg til italienske og andre internasjonale arkivkilder, skriver biennalen i en pressemelding.

Et undersøkelsesprosjekt

Biennalepresident Roberto Cicutto uttalte da han presenterte utstillingen at prosjektet styrker «biennalens rolle som en hub for research innen samtidens kunstformer, og som en grunnleggende driver for undersøkelser av nåtid, framtid og strategiske verktøy for utvikling, også i form av økonomisk vekst.»

Biennalepresidenten Roberto Cicutto mener biennalen har en sentral rolle som researcher for samtidens kunstformer, at de bidrar til utvikling av strategiske verktøy som også kan føre til økonomisk vekst. Foto: Andrea Avezzu/La Biennale Di Venezia

Kriser gir nye uttrykk

Utstillingen inneholder ifølge biennalen sjeldne fotografier, førstehånds gjenfortellinger og en rekke kunstverk som representerer ulike research-områder. Slik forteller de en biennalehistorie som overlappinger med verdenshistorien. De knytter egen historie opp mot større internasjonale hendelser, og de beskriver hvordan de har sett nye, kreative språk oppstå i det man har sett institusjonelle brudd, politiske og etiske kriser.

En kanal for innovasjon og et vitne

I en tid med global uro, der vi har sett miljøkatastrofer, pandemier og sosiale revolusjoner i løpet av få måneder, fungerer biennalen som en kanal for de mest innovative strømmene i vår tid, skriver de. Biennalen ser seg selv som et vitnesbyrd til de mange skiftene og krisene som har inntruffet under den tiden de har eksistert.

Utstillingen åpner lørdag 29. august i hovedpaviljongen i biennaleområdet Giardini, i Venezia, og står til tirsdag 8. desember 2020.