Utfordrernes fredag
Snaut hundre publikummere la fredagskvelden til Vulkan for å høre hva underskogen i norsk arkitektur har å komme med.


Fredag kveld var utfordrernes aften under Arkitekturfestivalen på Vulkan. Publikum fikk møte åtte utvalgte wildcard-kontorer, som hver var blitt tildelt syv minutter på scenen. Ideen bak Utfordrerfredagen var, ifølge arrangørene NAL og Norsk Form, å gi et innblikk i ulike perspektiv på arkitekturens samfunnsmessige utfordringer og samtidig løfte frem noen av de unge, nyetablerte arkitektvirksomhetene.
Arrangementet følger opp «Wildcard»-satsingen, som ved siden av intensjonene om å koble yngre arkitekter med visjonære byggherrer, også jobber fram mot en utstilling og bokutgivelse om tre år. Innen den tid håper man å ha resultater å vise til.
Byggherrene manglet
I forkant hadde arrangørene invitert byggherrer til møte med de unge arkitektene, men som det ble kommentert fra scenen så var det mest «utfordrere» i salen også. På forespørsel om det var byggherrer tilstede, ble det stille.
Vi som var der fikk erfare at den største utfordringen innledningsvis skulle vise seg å være teknikken, uten at det la noen demper på stemningen. 20 minutter forsinket kom de i gang fra scenen, men det skulle gå tre presentasjoner før lyd og bilde fungerte som det skulle.
– «Fantastisk fremtid»
«Wildcard»-listen teller allerede imponerende 58 kontorer. Fem av disse var representert i utfordrerutstillingen, mens ytterligere åtte entret scenen på fredag. I tur og orden fikk publikum møte Fantastic Norway, Cityförster, Superunion Architects, Tuvalu Arkitekter, Huus og Heim Arkitektur, Stiv kuling, Stenberg Sørensen og til sist MDH Arkitekter.
Fantastic Norways siste slide «Fantastisk fremtid» kan gjerne stå som en oppsummering for kvelden og det som nå beveger seg i underskogen av det norske arkitekturfeltet. Det gror godt.
NALs utfordring
Arrangementet under Arkitekturfestivalen var den første av flere Utfordrerfredager, og enda flere møter med framtidens arkitekter. Arrangementserien er ikke bare en god anledning til å stifte bekjentskap med utfordrerne, men også en fin anledning til å treffe nye og gamle venner på den påfølgende fredagsbaren. Neste gang er det kanskje ikke et spesialtilpasset Vulkan som er arena, men forhåpentligvis blir koblingen mellom det faglige og sosiale tatt med videre.
Neste gang kan man med fordel også forberede og forbedre den påfølgende plenumsdiskusjonen fra scenen. Samtidig går utfordringen til arrangørene om også å lete utenfor Oslo når utfordrerne skal presenteres. På fredag var norsk arkitekturs fremtid representert med åtte kontorer med de fleste føttene godt plantet innenfor Ring 3.