Nyheter

Hva er en arkitektstudent?

Av, for og med studenter: «Pubdebatt» er det nye forumet for diskusjon av hva arkitektutdannelse egentlig er – og bør være

Studentene debatterer prinsippene rundt egen utdannelse på AHOs smått legendariske arena for sosial dannelse, Puben Fra venstre: Kai Justin Reaver, Hans Martin Halleraker, Ona Katrina Flindall og Åsmund Amandus Semere Steinsholm. Illustrasjon Jon Fjellstad

Mer diskusjon blant AHO-studenter har blitt etterlyst fra flere hold, blant annet masterstudent Helle Bendixen i sitt debattinnlegg om ansettelse av ny rektor, «Vi trenger en rebell», hvor hun mente at diskusjonen og fellesskapet på AHO lider.

 

Professor Beate Hølmebakk refererte til det nevnte innlegget da hun i debattpanelet etter vinterens diplomgjennomganger etterlyste en rebell av en student, som «safer» mindre.

 

Vårens forelesnings- og seminarrekke 5+5 retter oppmerksomheten mot skolens tradisjon, og tilrettelegger for en diskusjon omkring hvilken betydning tradisjonen har i dag. Samtidig har arrangørene av studentkonkurransen 120 Hours ytret sitt ønske om en kultur med mer kritisk tenkende og debatterende studenter.

 

Nye krefter

Nå kommer responsen.

 

– Vi tar og ikke får en utdannelse. Derfor må vi samle oss og belyse flere sider ved den for en større bevissthet og ansvar for egen opplæring. Dessuten kan vi ikke være passive mottakere når faget krever så mye integritet, sier Kosha Ahmadi, som er en av initiativtakerne til pubdebatten på AHO.

 

Hun mener pubdebatten har potensiale til å styrke hver enkelt student:

 

– Én ting er metode og teknikk, en annen er selvtillit, refleksjon, det å være trygg på egne tanker og beslutninger. Det får man gjennom samtale og et miljø, sier Ahmadi.

 

Hun legger også til at «skolens profil» som har vært mye etterspurt den siste tiden, ikke har noen betydning for studenter hvis de ikke er med på å skape den eller har forståelse for den.

 

Hva er arkitektutdannelse?

 

Debatten ble preget av sterkt engasjement. Det utvalgte debattpanelet bestod av personer som på hver sine nivåer representerte studentmassen: Åsmund Amandus Semere Steinsholm og Ona Katrina Flindall fra grunnundervisningen, og Kai Justin Reaver og Hans Martin Halleraker som har studert ved AHO og SCIARK (Southern California Institute of Architecture). Sistnevnte er også en av grunnleggerne av 120 Hours.

 

Ordstyrerne Astrid Fadnes og Kosha Ahmadi ledet panelet og et aktivt publikum gjennom debatten, hvor kveldens tema var «hva er arkitekturutdannelse?»

 

Bygging versus kritisk tenkning?

Børre Skodvin uttalte under 5+5-forelesningen samme dag, at det viktigste med arkitektutdannelsen er å lære å bygge.

 

I debatten underbygger Flindall dette med sin erfaring fra workshopen Trestykker:

 

– Først når vi har tilegnet oss erfaring med å bygge, og med respekt for byggekunsten, kan vi forstå hvordan man bygger.

 

Flindall hevder dessuten at skillet mellom utdannelsen og yrket er større nå enn før. Med vekt på det bygningstekniske gir hun uttrykk for at vi trenger en diskusjon om hvorvidt utdannelsen i tilstrekkelig grad klargjør oss til å fungere i praksis.

 

Reaver sier seg på sin side uenig i Børre Skodvins utsagn:

 

– Jeg mener det viktigste man lærer i skolen ikke er bygging, men kritisk tenkning. Den kritiske og intellektuelle situasjonen stiller svakt her, sier han.

 

Reaver peker også på at AHO er i en situasjon med fravær av kritiske, innovative prosjekter, og etterlyser at skolen kunne stimulert mer til dette.

 

Innovasjon?

Et tilbakevendende tema i debatten som omhandler innovasjon, er konkurransen 120 Hours. Det blir spurt fra benkeraden om en slik konkurranse nødvendigvis må være utenfor skolen, eller om den kunne blitt integrert i utdanningen.

 

Til det svarer Halleraker at det er meningen at studenter skal kunne ta opp tanker som oppstår gjennom studiet og videreformidle dem nettopp gjennom en uavhengig arena. Likevel, sier han, kan konkurransen tilføre noe til utdannelsen, som å inspirere til mer diskusjon rundt et tema, framfor strategi.

 

Ved spørsmål fra ordstyrerne om hvilken rolle utdanningen kan ha for faget, peiles debatten inn på viktigheten av aktiv deltakelse. Steinsholm foreslår at skolen kan være et møtested for flere fagpersoner, og Flindall mener vi som studenter sitter på et stort potensiale som vi ikke er flinke nok til å bruke.

 

Debattansvaret videreføres

 – Man kan ta opp så mye i dette forumet. Og folk kan komme og stille spørsmål og også se at andre lurer på de sammen tingene. Kontinuitet blir det viktigste nå. Og hvis viljen er der, så holdes den oppe, sier Ahmadi som venter spent på neste tema.