Nyheter

TreStykker 2013 i Bergen

Ett tre i tre stykker blir utgangspunktet når bergenserne arrangerer studentworkshopen TreStykker.


Tre store trestykker skal bli TreStykker. Foto: Kari Tønseth

– Dette er et ekte prosjekt, ikke vår tenkte virkelighet! Og når vi bruker en enorm trestamme til å bygge lekeområde for små barn, er det ikke så mye rom for så mye prøving og feiling. Da må vi bygge trygt – samtidig som prosjektet skal bli mest mulig unikt og annerledes, slår Kari Tønseth fast.

 

Tønseth er tredjeårsstudent ved Bergen arkitekthøgskole (BAS) og en av fem prosjektledere som har tatt suksesskonseptet TreStykker over fjellet til Bergen.

 

Stammen faller ikke langt fra eplet

Og akkurat slik prosjektet har som målsetning å ta innover seg faktiske forhold rundt det å bygge, er bakgrunnen for årets konsept en påminnelse om pragmatiske realiteter innenfor by- og områdeplanlegging:

 

En skole på Nygårdshøyden i Bergen skal bygge en brakkeløsning mens de pusser opp. Der stridens eple viste seg å være et ærverdig tre som stod i veien for de midlertidige lokalene. Arkitekter og lokale beboer protesterte høylytt. Til liten nytte.

 

Nå får imidlertid treet et verdig etterliv like ved røttene, når et tyvetalls elever fra Arkitekthøgskolen i Oslo og NTNU i Trondheim kommer til Bergen i påsken 2013. Sammen med BAS-studentene skal de prosjektere en alternativ lekeplass i Nordnesparken der det gamle kastanjetreet blir hovedmaterialet.

 

Lek og alvor

– Målsetningen er å skape et ukonvensjonelt sted for lek; det blir ikke husker, sklier og sandkasser her, sier Tønseth. Akkurat hva det blir i stedet, er for tidlig å si – det er jo det studentene skal finne ut av. Men jeg håper at det skal handle om andre måter å bevege seg på. Hvordan komme seg opp. Hvordan møte bakken.

 

Og for at svaret på dette siste punktet ikke skal bli «med hodet først og videre inn i en ambulanse», gjennomføres prosjektet i tett samarbeid med Barnas Byrom og Grønn Etat i Bergen kommune.

 

– Utfordringen ligger i å se hvordan kreativitet og gode ideer kan gjennomføres innenfor de reglene og kravene som finnes, avslutter Tønseth.

 

En problemstilling som bør være gjenkjennbar for de fleste som har befattet seg med arkitektonisk praksis.

 

Positiv virkelighetsorientering eller desillusjoner implementert i grunnundervisningen?

 

Spørsmålet besvares som fysisk utforming i løpet av sommeren 2013 når det bygde resultatet manifesteres i Nordnesparken.