Nyhet

Vil stikke hodet i vepsebolet

Fredrik Lund blir ny arkitekturanmelder for Adressa i Trondheim. – Jeg er klar for å røre opp grøten og stikke hodet i vepsebolet, sier Lund til Arkitektnytt.


Fredrik Lund, arkitekt og professor i arkitektur ved NTNU, blir nå også Adressas faste arkitekturanmelder. Foto: privat

Hver fjortende dag skal Fredrik Lund, arkitekt og professor i arkitektur ved NTNU, levere arkitekturanmeldelser til Adressa. Som avisens nye arkitekturanmelder er Lund, som er selverklært tilhenger av Arkitekturopprøret, klar for å møte kritikk.

– Jeg er klar for å røre opp grøten og stikke hodet i vepsebolet – og vepsen må gjerne stikke meg. Vi må få tempoet og temperaturen opp i norsk arkitekturdebatt. Norge er en søvnig liten stripe opp mot iskanten hvor ingen tør å si noe. Det må de bli slutt på, sier en engasjert Lund til Arkitektnytt.

KUK Trondheim er første bygg ut som anmeldes av Fredrik Lund i Adressa. Foto: Kristoffer Wittrup

Misforstått respekt

I første utgave av anmelderiet (på trykk i Adressas lørdagsutgave) gir Lund imidlertid mest godord i sin anmeldelse av Kunstgalleriet KUK, som åpnet i 2021.

– Jeg ble bedt om å begynne med et prosjekt hvor jeg også kunne si noe positivt, og jeg er veldig positiv til KUK. Men jeg lover at det kommer prosjekter hvor jeg skal være kritisk. Jeg gnir meg i hendene når jeg tenker på enkelte prosjekter jeg skal kritisere, sier Lund.

– Hva er din motivasjon som arkitekturanmelder?

– Jeg savner en debatt om arkitektur i Trondheim og Norge. Altfor mange arkitekter går altfor stille i dørene. Dette tror jeg handler om en misforstått respekt for andre arkitekter, men den respekten må vi bare kvitte oss med. Også må arkitektene innrømme overfor seg selv at de er gode til å tegne hytter og fine eneboliger, men elendige til å tegne byrom og arkitektur i stor skala.

Fredrik Lund

  • Fra 2006 professor på NTNU med det faste kurset 3HOUSES på masternivå
  • Har blant annet forelest på Architectural Association i London, Universität der künste Berlin, l.L.A.U.D. Venezia, Nanjing graduate school of Architecture og K.A.D.K., København
  • Har vært professor ved Chalmers tekniska högskola, Göteborg og Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
  • Er blan annet publisert i The Architectural Review, Wallpaper, Bauwelt, Arquitectura viva, Arkitektur dk, The Architectural Record (USA)
  • Driver nå egen praksis, Studio Fredrik Lund
  • Arkitekt for blant annet Trädgårn konserthus/restaurant/nattklubb i Göteborg, Drammen busstasjon, Friluftsgalleri for skulpturlandskap Nordland (Bø i Vesterålen) og Husøy arena fotballklubb, Tønsberg
Fredrik Lund har tegnet Busstasjonen i Drammen. Prosjektet var et samarbeid med arkitekt Martin Forsby. Foto: Fredrik Lund

Stedet vi skaper

Det er med andre ord en ordrapp og debattvillig Lund som nå griper pennen fatt i Adressa. Han ønsker å vekke arkitekturdebatten med blant annet å skrive om identitet og å lykkes med å skape «stedet i byen». Her er han blant annet inspirert av den svenske teoretikeren Finn Werne.

– Werne snakker om skillet mellom «space» og «place». «Space» handler om nøytrale, romlige kvaliteter, mens «place» handler om identiet. I dag klarer ikke arkitekter og utbyggere å lykkes med å skape den identiteten som skal til for lykkes med nye byrom. Klassisk arkitektur har mange merkverdige egenskaper, men den klarer nettopp å skape disse stedene i byene med identitet. Den moderne arkitekturen fra de siste 90 årene klarer ikke skape dette stedet, sier Lund.

En opprører

– Det er her du også ligger deg på linjen til Arkitekturopprøret?

– Ja, jeg har valgt å gå friskt ut å si at jeg støtter opprøret. Og jeg mener arkitekter som bare avfeier dette, som for eksempel NAL gjorde i begynnelsen, er nødt til å ta selvkritikk. Vi må lytte til det budskapet Arkitekturopprøret formidler. Jeg synes også det er ubehagelig å se på et bygg å lure på om det ble bygget i fjor eller i 1860, men vi arkitekter må også se på opprøret som en utfordring til oss om å lage god, vakker og ny arkitektur som folk elsker og hvor stedet man skaper aller viktigst.

– Du virker uredd i din inngang til denne rollen. Hvorfor tør du å stikke hodet frem?

– Jeg har ingenting å tape. Samtidig hører jeg at arkitekter er redd for å uttale seg kritisk, fordi de da er redd for å miste mulige oppdrag. Der mener jeg arkitektene må tenke motsatt. Det er når man er rå, tøff og våger å ha sterke meninger at man tiltrekker seg tunge oppdragsgivere.

Saken ble først omtalt i Adressa.