Vernepolitisk 120 Hours
Temaet for årets 120 Hours er eksperimentelt vern. Verdens største studentkonkurranse ønsker å skape debatt om et viktig tema. Oppgave og sted blir offentliggjort 9. februar.

– På tre år har 120 Hours blitt verdens største studentkonkurranse, med svært godt renommé på verdensbasis.
– Startet av en gruppe AHO-studenter i 2010. Konkurransen er for studenter og er ment å ha en lav terskel for deltakelse og lave omkostninger for deltakerne.
– Oppgavene legger vekt på samfunnsaktuelle temaer.
– Fra oppgaven offentliggjøres til innlevering har deltakerne en tidsramme på fem døgn, det vil si 120 timer, 7200 minutter eller 432 000 sekunder.
Fjorårets vinnere, Jennifer Tu Anh Phan og Antarikish Tandon fra Canada, hadde tegnet et stillas med hengekøyer innebygd, som skulle bygges rundt en av scenene på Øya-Festivalen. 120 Hours' samarbeid med festivalen var nytt av året, men byggverket ble ikke reist under årets festival.
Helene Offer-Ohlsen i 120 Hours-gruppa forteller at målet er å rette søkelyset mot et tema som burde vært høyere oppe på den arkitektfaglige dagorden. Hun mener temaet fortjener mer oppmerksomhet enn det har fått hittil.
120 Hours ønsker å sette igang en debatt om hvor grensen går mellom eksperimentelt vern og tradisjonelt vern. Hvilke regler ønsker man å ha? Bør man utfordre dagens vernepolitiske linje? Skal kulturvern utøves med følsomhet for hvert enkelt sted og hvert enkelt bygg, eller skal alt vern være underlagt generell lovgivning? spør de.
Utfordre charteret?
- Dagens bygningsvern baserer seg i stor grad på universelle strategier bestemt av Venezia Charteret fra 1964. Vi ønsker å diskutere om disse rammene fremdeles er relevante, sier Offer-Ohlsen.
Konkurransearrangørene håper temaet vil engasjere studenter verden over og at konkurransen stimulerer og blir en del av den offentlige debatten angående vern av arkitektur.
- Vi håper det skal komme forslag som setter disse ulike problemstillingene i spill, sier Offer-Ohlsen.
Hun forteller at de allerede er foran skjema fra i fjor når det gjelder antall påmeldinger. 250 team har meldt seg på foreløpig, to uker før konkurransen starter.
I fjor hadde konkurransen rekordoppslutning. Over 610 bidrag fra 83 land deltok i konkurransen.
Effektive konkurranseteam
9. februar klokka 14 slippes altså årets oppgave. Da har de påmeldte teamene fem dager, eller 120 timer, på seg før de må levere. Både enkeltpersoner og team kan delta.
Deadline er lørdag 14. februar klokka 14. På slaget, presiserer 120 Hours på nettsidene sine. Konkurransen er lagt opp med stramt tidsskjema for å passe inn i en ellers hektisk studenttilværelse. Tiden man bruker på konkurranseutkastet begrenser jo seg selv.
Slipper juryen neste uke
I neste uke slippes nyheten om hvem som sitter i juryen. Den har de siste årene vært befolket av kjente arkitekter, i fjor blant andre Ellen van Loon fra OMA, Nanne de Ru fra Powerhouse Company og Eva Franch fra Storefront for Art and Architecture. I år er det også starchitects i juryen, men 120 Hours holder hittil kortene tett til brystet.
I 2010 startet tre AHO-studenter studentkonkurransen 120 Hours, et arrangement med lav terskel, samfunnsaktuelle temaer og en tidsramme på fem døgn. I år er 120 Hours verdens største studentkonkurranse og har et svært godt renommé på verdensbasis.
Fjorårets vinnere, Jennifer Tu Anh Phan og Antarikish Tandon fra Canada, tegnet et stillas med hengekøyer innebygd, som skulle oppføres rundt en av scenene på Øya-Festivalen. 120 Hours' samarbeid med festivalen var nytt av fjoråret, men byggverket ble ikke reist under festivalen.