Nyheter

«Under 40» til Stavanger

Nasjonalmuseets utstilling om ung norsk arkitektur skal ut på en to år lang turné. Første stopp er kulturhuset Sølvberget fra 8. mai.


Arild Eriksen, Håvard Arnhoff, Thomas Liu, Vilhelm Christensen, Eystein Talleraas og Aslak Haanshuus fra Huus og heim i sistnevnte kontors installasjon i Fehn-paviljongen i Arkitekturmuseet. Foto: Ingebjørg Semb
Turné-lista

Sølvberget, Stavanger kulturhus

8. mai - 3. august 2014

 

Inspiria Science Center i Sarpsborg

14. august - 28. september 2014

 

Hamar kulturhus

9. oktober - 29. november 2014

 

Lørenskog Hus

8. desember 2014 - 11. januar 2015

 

Galleri 2 i Stamsund, Lofoten

26. mars - 10. mai 2015

 

Fossekleiva kultursenter i Svelvik

21. mai - 16. august 2015

 

Østfold Kunstnersenter i Fredrikstad, 29. august - 24. oktober 2015

 

Risør Kunstpark

5. november 2015 - 3. januar 2016

 

Romsdalsmuseet

22. mars - 22. mai 2016

 

Huus og Heims Arkitekturs fuglekasser slik de var utstilt på Nasjonalmuseet i fjor. . Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen
Huus og Heims Arkitekturs fuglekasser slik de var utstilt på Nasjonalmuseet i fjor. . Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen

De elleve unge arkitektkontorene som ble presentert på utstillingen som åpnet i mai i fjor, var valgt fordi de representerer den nye generasjonen unge, norske arkitekter.

 

Nå skal utstillingen ut på en turné som starter i Sølvberget, kulturhuset i Stavanger.

 

Arkitekturpolitikk

Da Arkitektnytt møtte utstillingsdeltakerne i mai i fjor, spurte vi dem om de kunne enes om noen arkitekturpolitiske uttalelser. Her er et utdrag:

 

– Marginaliserte samfunnsgrupper må få bruke det offentlige rom til å uttrykke seg.

– Vekstsamfunnet har spilt fallitt. Olje-, bil- og transportsamfunnet har ingen framtid.

– Arkitekter må kjempe den gode, faglige strid i møte med grådige utbyggere og privat kapital.

– Tanken om helhetlig bærekraft må være grunnlaget for alt arkitekter gjør, ensidig vektlegging av energisparing er gammeldags.

– Vi må tro på arkitektur og byutvikling basert på en historisk steds- og byggetradisjon. Arkitekten kan bli tilrettelegger for styrking av håndverker- og selvbyggertradisjonen i motsetning til en spekulasjonsdrevet arkitektur.

 

Lokale konkurranser

Det første og siste punktet samsvarer fint med det nye elementet på turneen, nemlig en utstillingskonkurranse. På turen rundt i Norge kan lokalbefolkningene sendes inn ideer som skal bidra til å gjøre nabolaget deres hyggeligere. To forslag vinner og blir  utarbeidet og realisert av Nasjonalmuseet og Lala Tøyen.

 

Atelier Oslos installasjon «Kroppsrom» er et 1:1 modell av et rom som tvinger kroppen til å tilpasse bevegelsesmønsteret sitt slik den gjør i naturlige landskap. Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen
Atelier Oslos installasjon «Kroppsrom» er et 1:1 modell av et rom som tvinger kroppen til å tilpasse bevegelsesmønsteret sitt slik den gjør i naturlige landskap. Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen

Fugler og kroppsrom 

Utstillingen inneholder filmer, modeller, møbler og plansjer i tillegg til installasjonen «Kroppsrom» laget av Atelier Oslo, arkitektene bak det nye biblioteket som er under bygging i Bjørvika. Fuglekassene til Huus og Heim, hvor man hører fuglekvitter fra utrydningstruete arter skal også med på lasset.

 

Atelier Oslo, ctrl+n (control new arkitektur), Eriksen Skajaa Arkitekter, FFB (fellesskapsprosjektet å fortette byen), Huus og Heim arkitektur, Lala Tøyen, MDH Arkitekter, Rodeo Arkitekter, SFOSL/Mork-Ulnes, Superunion Architects  og Tyin Tegnestue Arkitekter er med på utstillingen.