Nyheter

To kulturhus åpnet denne uken

Både Sentralen og Furuset bibliotek er transformerte bygg, og åpner denne uka dørene for publikum.


Deichmanske bibliotek på Furuset i Oslo er blitt utvidet til etasjen over og har et areal på totalt 1450 kvm. Illustrasjon: Rodeo Arkitekter
Sentralen skal være Oslos nye scene og verksted for kreative krefter innen kulturproduksjon og innovasjon. Foto: Sverre Chr. Jarild
Sentralen skal være Oslos nye scene og verksted for kreative krefter innen kulturproduksjon og innovasjon. Foto: Sverre Chr. Jarild

På Furuset har den tidligere filialen til Deichmanske bibliotek blitt utvidet til etasjen over og fått totalt 1450 kvm. Furuset ungdomssenter og Furuset frivilligsentral har også fått plass. I tillegg til biblioteksamling og oppholds- og møtesteder, rommer huset blant annet bydelssal, lydrom, møterom, undervisningsrom, kinotek og kafe. Huset blir en viktig møteplass for læring og integrering i Groruddalen og bydel Alna.

 

Etter å ha deltatt i innledende studier og brukermedvirkningsprosesser fikk Rodeo Arkitekter, i samarbeid med Rebuilding AS, oppdraget med å gjennomføre ombyggingen for Alna og Kulturetaten i Oslo kommune. 

 

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit stod for den offisielle åpningen tirsdag 1. mars. Huset drives under konseptet «Meråpent», som betyr at brukerne får tilgang fra klokken 07-23, 365 dager i året, ved å oppgradere bibliotekkort til adgangskort og signere en kontrakt.

 

Fra bank til idébank

– Dette huset kommer til å stå til evige tider, hvis det ikke det sprenges med kraft innenfra, sa arkitekt Henrik Nissen ved åpningen av hovedkontoret til Christiania Sparebank i Kvadraturen i 1901.

 

Nå har det staselige bankpalasset blitt transformert til et kultur- og innovasjonshus, en møteplass for kulturarbeidere og kulturinteresserte.

 

Sentralen skal være Oslos nye scene og verksted for kreative krefter innen kulturproduksjon og innovasjon. Det huser seks ulike scener og arbeidsplass til opp mot 350 mennesker. Blant de 100 organisasjonene som «bor» i huset, er Ultimafestivalen, Oslo World Music Festival og Det norske kammerorkester.

 

Sparebankstiftelsen DNB eier bygget og har finansiert ombyggingen. Hussjef Martin Eia-Revheim har vært med helt siden den åpne arkitektkonkurransen ble arrangert i 2012, med Atelier Oslo og Kima Arkitektur som vinnere, i samarbeid med Tone Selmer Olsen, den gang Wildcard-kontorer. Prosjektet har blitt til gjennom en bruker- og behovsorientert prosess. I tillegg ble bygningsmassen nøye analysert for å utvikle det iboende potensialet.

 

Har du lyst til å se nærmere på Oslos nyeste kulturtilbud i Øvre Slottsgate 3, så er åpningsfestivalen for publikum denne helgen, med særlig vekt på tilbud til barn og unge.