Studier av Risørs muligheter
Arkitektstudenter ved NTNU har jobbet med forslag til utvikling av Risør. Resultatet vises i Galleri Kunstparken, og kultursjefen jobber med å få prosjektet på vandring.


Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU i Trondheim har i en årrekke arrangert et prosjekteringskurs om trearkitektur. Gjennom tre kursperioder fra 2009 til 2011 har ulike studentgrupper brukt tomteområder i Risør som utgangspunkt.
– Målet har vært å studere hvordan et moderne bygg kunne tilpasses i Risørs hvite, tradisjonelle byggeskikk. Vi har også sett på hvilke funksjoner og aktiviteter som kan vitalisere og utvikle Risør som et attraktivt sted både for ungdom og eldre, sier førsteamanuensis og faglærer ved NTNU, Helge Solberg.
Solberg forteller at studentene har tatt utgangspunkt i målinger og registeringer de har gjort i Risør, samt ønsker og problemstillinger lagt frem av kultursjef i Risør, Jorunn Bøe. Han understreker at studentene har hatt et fritt faglig og kreativt rom under utvikling av prosjektene.
– Vi har vært opptatt av å gi studentene stor frihet. Alle ønsket å introdusere en arkitektur som tilhører samtiden, sier Solberg.
Godt mottatt blant politikere
Utstillingen av studentenes arbeider åpnet den 20. september i Galleri Kunstparken i Risør og har blitt svært godt mottatt, ifølge kultursjef Bøe. Hun forteller at reaksjonen blant alle de fremmøtte politikerne fra fylket var at dette var noe flere burde se. Nå jobber hun med å skaffe midler til at utstillingen kan bli vist i flere sørlandsbyer i løpet av det neste året.
– Bygningene som studentene har tegnet forholder seg veldig bra til den historiske trearkitekturen som er så typisk for byene på Sørlandet. Kvaliteten på arbeidene er veldig god, sier Bøe.
Bøe understreker at det er dyrt å få en slik utstilling på vandring, og at det ofte er en lang vei fra idé til gjennomføring.
– Men jeg skal gjøre det jeg kan for å få det til, sier Bøe.
Tre ulike faser
Faglærer Helge Solberg forteller om tre forskjellige tilnærminger. Det første året fikk de utdelt tre tomter som ble fordelt på tre studentgrupper. Resultatet ble et gründerhus for ungdom, boliger for foredreløse asylsøkere og et hotell. Året etter tok studentene for seg det kollektive byrommet og tegnet forslag til ulike kafeer og restauranter, samt blant annet en kammermusikkscene og servicesenter for båtfolk ved havna. I 2011 var temaet «infill», og oppgaven var å finne åpne og ubebygde mellomrom i eksisterende bygningsmasse og bygge tett på den lokale arkitekturen.
– Studentene ble spesielt oppfordret til å fokuserer på det som var typisk for arkitekturen i Risør. Her er det en del strenge føringer når det gjelder materialbruk, farger og form, forteller Solberg, og fortsetter:
– Samtidig var det viktig å forholde seg til at dette skulle være samtidsarkitektur. Birgit Cold, professor emeritus ved NTNU, snakker om å se estetiske kvaliteter uten å involvere personlige følelser i for stor grad eller å la folkemeningen avgjøre hva som er bra og dårlig.
Viktig med kunnskap og god formidling
I følge Jorunn Bøe har reaksjonene fra befolkningen vært sprikende, fra veldig begeistret til svært skeptisk.
– Jeg har selv vært opptatt av å understreke viktigheten av åpenhet, og har oppfordret publikum til å se på mulighetene her. Hva kan vi gjøre med det store tomrommet i byen for eksempel, spør Bøe, og fortsetter:
– Jeg mener reaksjonene fra publikum har med kunnskap å gjøre. Noen mener at det eneste de kan bygge i en by som Risør er kopi av eksisterende og eldre bygningstyper. Her tenker mange at «vi har det jo så godt sånn som vi har det».
Bøe trekker frem flere viktige fagpersoner som deltok på åpningen og bidro til å overbevise mange om at dette var noe Risør trengte.
– Plansjefen i Arendal kommune, Michael Füller-Gee, Jon Lindal fra Lindal hus og Helge Solberg fra NTNU presenterte og kommenterte utstillingen svært godt. De klarte å vise publikum at dette var bra. Nøkkelen var god formidlingsevne, sier Bøe.
Utstillingen kan ses fem til 26. oktober.