Nyheter

«Sommerparadis» i strandsonen

Arkitektstudenter fra NTNU brukte sommerferien på å bygge flerbruksnaust på Vestlandet.


Det var viktig for arkitektene å skape et naust som ikke var ruvende og ødeleggende for kulturlandskapet i Haddal. Foto: John Haddal Mork

I alt 21 arkitektstudenter fra andreårstudiet på NTNU deltok i byggeprosjektet i Haddal på Sunnmøre. 
Seks av studentene begynte på prosjektet allerede i januar. De seks var Silje Ruud, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, John Haddal Mork, Anders Gunleiksrud og Eiliv Andreas Myren Ribe. I juni fikk de assistanse fra 15 medstudenter og selve byggingen av naustet kunne starte.


Fleksibel bruk

Bygget skal anvendes som oppholdssted og sommeren, og som båtplass på vinteren.

Arkitektstudentene har løst dette ved å bygge en boks på hjul med integrert kjøkkenbenk og sitteplass. Boksen fungerer som er romdeler og skiller naustet i to soner; opphold og lager.

– Vi mener at naustet skal kunne oppfylle sin funksjon – nemlig å beskytte båter og annet utstyr, og samtidig være et sommerparadis, sier arkitektstudent John Haddal Mork.

 

Ikke som andre naust

Kledningen i fronten består vekselsvis av pleksiglass og spiler i malmfuru. Resultatet er et naust som har rikelig med dagslys uten sjenerende vinduer. 

Forfra og innenfra kan man se rett gjennom veggen ut til den sunnmørske skjærgården.  På grunn en spesiell gavlkonstruksjonen endrer naustet seg fra ulike synsvinkler.

Det var også veldig viktig for studentene at naustet ikke skulle virke ruvende og ødeleggende for kulturlandskapet.

 

Skal tåle tøffe vinterstormer

Naustet er kraftig konstruert for å tåle de store påkjenningene vinterstid. Doble søyler, godt dimensjonerte sperrer og en kraftig gavlvegg i front, sørger for at naustet skal tåle det tøffe klimaet. Bruken av malmfuru, etterbehandlet med jernvitrol, gjør naustet nærmest vedlikeholdsfritt, samtidig som det gir bygget et sølvgrått, tidløst uttrykk.

– Det finnes garantert mange potensielle byggeprosjekter for oss studenter rundt om i landet. Er byggherren sprø nok til å satse sitt prosjekt på en gjeng lekende, nytenkende studenter, kan han få stor gevinst, både økonomisk og funksjonelt. Vi får erfaring og får noe han ellers ikke kunne drømme om, avslutter arkitektstudent Steinar Hillersøy Dyvik forhåpningsfullt. 

Vekselsvis bruk av malmfuru og pleksiglass gir et transparent uttrykk. Foto: John Haddal Mork
Vekselsvis bruk av malmfuru og pleksiglass gir et transparent uttrykk. Foto: John Haddal Mork