Romambassade på Tullinløkka
Arkitektkollektiv vil synliggjøre romfolkets mangel på et samlingsssted i Norge.

Om kort tid blir Tullinløkka i Oslo åsted for en ny installasjon. Som en del av et tre uker langt kulturarrangement vil arkitektgruppen Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB) bygge et midlertidig kulturhus som skal danne rammen for en serie aktiviteter for og med det norske romfolket.
Arkitektkollektivet har siden 2010 jobbet tett sammen med de ulike grupperingene av romfolk i Norge. Per i dag finnes det ikke noe offentlig initiativ for å etablere et kultursenter for norske rom som et samlet folk.
«Den Norske Rom-ambassade» er FFBs initiativ for å bygge en temporær møteplass for romfolket i Oslo-området. Med prosjektet ønsker de å rette søkelys på det prekære behovet romfolket har for et permanent møtested, hvor de jevnlig kan samles på sine egne premisser.
Et gjenvunnet forsamlingshus
Bygget har blitt utviklet i samspill med representanter for romkulturen i Norge, og er designet i samsvar med romfolkets ønsker om et uttrykk som gir assosiasjoner til den tradisjonelle romkulturen.
Materialene som skal brukes er trevirke brukt under Arkitekturfestivalen på Vulkan i høst. Trevirket skal gjenoppstå som et mobilt forsamlinghus på Tullinløkka i Oslo.
Innvendig vil bygget fylles av aktiviteter som antropologisk seminar, matservering, romanimusikk, filmvisningskvelder og radiosendinger på sigøynerspråket romanes. På utsiden vil det henge en lyssatt fotoutstilling av bilder som tilhører ulike romfamilier.
Stiller spørsmål
I tillegg til å lage en fysisk samlingsplass ønsker initiativtagerne å undersøke potensialet i en tydelig offentlig tilstedeværelse for romfolket i Norge. Arrangementet setter søkelys på hvordan romfolkets semi-nomadiske bokultur står i kontrast til det norske idealet om et stedsbundet hjem.
– Strukturen er ikke ment å vare evig. Dette er mer som et stunt, hvor vi ønsker å stille noen grunnleggende spørsmål. Men kanskje dette kan være et første steg mot et kulturhus av en mer permanent karakterer, sier Joar Nango i FFB til Arkitektnytt.
Arkitektkollektivet FFB består av arkitektene Joar Nango, Håvard Arnhoff og Eystein Talleraas. Trioen arbeider med idealistiske prosjekter og installasjoner som tematiserer kulturelt mangfold og eierskap til offentlig rom.
Et stunt for kreativ deltakelse
Til tross for en rik kultur er romfolket en fraksjonert gruppe. For å tilrettelegge for kreativ deltakelse fra mange hold, inviterer arrangørene til to ukers byggedugnad i forkant av åpningen.
Selve åpningen av ambassaden er satt til 25. mars 2012. Den 8. april vil den internasjonale romdagen markeres i samarbeid med Kulturhistorisk museum og de norske romorganisasjonrene. 16. april vil bygningen fjernes.
Framtiden for det mobile kulturhuset er ennå ikke bestemt. Prosjektgruppen har flere tanker, men vil være åpen for at nye muligheter oppstår underveis i prosessen.
Norsk Kulturråd og stiftelsen Fritt Ord støtter prosjektet. Blant mange samarbeidspartnere er fotograf Anne Stine Johnsbråten, filmskaper Lowri Rees, Kulturhistorisk Museum, Holocaustsenteret, Statsbygg, RadiOrakel og romorganisasjonene i Norge.
Les mer om «Den Norske Rom-ambassade» i prosjektbeskrivelsen eller på FFBs Facebook-side.