Nyhet

Råbygget til Tøyenbadet ferdig

Oslos største badeanlegg nærmer seg ferdig, melder kommunen. Nå er råbygget i lavkarbonbetong og resirkulert stål klart.


Det nye Tøyenbadet skal etter planen stå ferdig og kunne åpnes for publikum i 2024. Foto: Tove Lauluten / Oslobygg KF

Hovedstadens innbyggere venter på nytt Tøyenbad. Torsdag meldte Oslobygg KF, kommunens eiendomsforetak, om framskritt: Råbygget i stål og betong er nå ferdig.

– Jeg vet at mange teller dager til badet åpner og jeg er derfor veldig glad for at råbygget nå er ferdig. Badeanlegg er noe av det vanskeligste man kan bygge og derfor er det svært viktig at det er høy kvalitet i byggearbeidene fra start til slutt. Det er utrolig gøy å se hvordan bygget nå tar form, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap, i en pressemelding.

Takkonstruksjonen består av fire meter høye boksdragere i massivt tre. Foto: Tove Lauluten / Oslobygg KF

Tak på vei

Råbygget er ført opp i lavkarbonbetong klasse A og resirkulerbart stål. Bygget måler 22 meter fra kjeller til tak, og har fordelt funksjonsarealet på rundt 16.000 kvadratmeter over fire etasjer. Prosjektet har blant annet støpt alle bassengene innendørs, tribune og flerbrukshall.

Innen sommeren er omme skal Oslos største badeanlegg ha fått tett tak og fasade. Takkonstruksjonen består av fire meter høye boksdragere i massivt tre som gir rom for teknisk infrastruktur, drift og vedlikehold. De lengste dragerne spenner opptil 43 meter, og veier over 40 tonn.

Råbygget er ført opp i lavkarbonbetong klasse A og resirkulerbart stål. Foto: Tove Lauluten / Oslobygg KF

– Utfordrende og sammensatt

Det nye Tøyenbadet er tegnet av Asplan Viak. Prosjekt- og byggeledelse er det Sweco som står for, mens AF-gruppen er byggentreprenør.

– Det nye Tøyenbadet er et utfordrende og sammensatt byggeprosjekt som vokser med bistand fra flere fag. Alle entreprisene er nå i gang, og aktiviteten vil øke ytterligere frem mot sommeren. Da vil rundt 220 personer jobbe på byggeplassen med å ferdigstille det nye badeanlegget. Vi planlegger å ferdigstille bygget i 2024, og har også en målsetning om å kunne åpne anlegget for publikum i 2024, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg KF.

Prosjektet stiller krav til miljøvennlig materialbruk og materialgjenvinning. Byggeplassen er fossilfri, med stort innslag av utslippsfrie anleggsmaskiner.

I tillegg skal regnvann, som fanges opp på taket, fullrenses og gjenbrukes til etterfylling av bassengene.

Anlegget skal etter planen stå ferdig og kunne åpnes for publikum i 2024, fire år etter det gamle Tøyenbadet ble revet.