Arrangementer

Oslo åpner sine dører

Open House Oslo bryter ned barrierer for femte året på rad denne helgen. Og alt er gratis!

Den tidligere amerikanske ambassaden er tegnet av Eero Saarinen for å være et hus "i kjole og hvitt". Eiendommen ble kjøpt av Fredensborg i fjor. Foto: Open House Oslo

Open House Oslo har vært en årlig begivenhet siden 2014, og denne helgen åpnes dørene til noen av de største arkitektoniske perlene byen og omegn har å by på. Rundt 100 private bygg, hager og parkanlegg åpnes for publikum.

Viktigere enn noen gang

Målet er å formidle opplevelser, læring og forståelse for arkitektur og samfunnsverdien av arkitektonisk kvalitet og design, samt bryte ned barrierene mellom arkitekturbransjen og byens innbyggere. Alt er dessuten åpent og tilgjengelig for alle. Helt gratis. Ny prosjektleder, Dana Jdid, mener Open House Oslo er viktigere enn noen gang:

– Konseptet er veldig enkelt, men samtidig veldig slagkraftig. Det handler om å vise frem arkitekturens mesterverk, som alle kan oppleve helt gratis. Det representerer åpenhet og er en demokratisk måte å lære om arkitektur på. I Oslo er jo byutvikling det «hotte» ordet akkurat nå, så med OHO gir vi publikum nøklene til gode opplevelser, og åpner øyner og hoder for hvordan vi kan skape en bærekraftig framtid, sier hun.

Prosjektleder Dana Jdid skal sammen med flere hundre frivillige lage god arkitekturfestivalstemning. Foto: Open House Oslo

Saarinen på nært hold

Blant årets store attraksjoner er guidede turer i den tidligere amerikanske ambassaden på Drammensveien. Tegnet av finnen Eero Saarinen stod bygget klart i 1959, og det blir i dag omtalt av Byantikvaren som «ett av de viktigste modernistiske byggene i Oslo». I tillegg åpner alt fra eneboliger til store offentlige bygg sine dører for publikum, både lørdag og søndag. Dana Jdid sier de håper på nærmere 30 000 besøkende, men har ikke like enkelt for å velge ut en favoritt på programmet:

– De er som våre babyer, alle sammen! Men må jeg velge noen kan jeg anbefale Fram-gården på Frogner, tegnet av rådhusarkitekt Magnus Poulsson og Stovnertårnet av LINK Landskap. Ellers blir det to byvandringer arrangert av Bærum Kommune i Sandvika, som ser på stedets arkitektur, både gammel og ny. Eneboligen på Smestad, tegnet av Fabel Arkitekter, er også verdt turen, forteller Jdid.

Stovnertårnet kan besiktiges sammen med arkitekter fra LINK Landskap. Foto: Open House Oslo

Hjertedør

– Er dere ikke redd for en overdose vakker arkitektur?

– Nei, vi har ikke glemt de som ikke bor så fint, og har blant annet et samarbeid med Grow Lab i Urtehagen på Tøyen, som adresserer hva som skjer når gatene blir til et hjem for folk. I tillegg blir det paneldebatt hos Grape Architects om hvordan man kan skape en inkluderende by for alle. Og så blir det Open House Afterparty i samme lokalene etterpå.

Open House ble grunnlagt i London av BBC-journalisten Victoria Thornton i 1992. Konseptet har i dag 42 medlemsbyer over hele verden. Denne helgen vil folk i fem av disse strømme til åpne hus og bygninger, blant annet i hjembyen London.

– Vi har en kjempestor frivilligdeltagelse fra både fagfolk og interesserte denne helgen, og vi kan garantere en skikkelig arkitekturfestivalstemning, avslutter Dana Jdid.

For fullt program og oversikt, trykk her.

Nabolagsplassen Urtehagen på Grønland er en av få møteplasser i bydelen. Nå inviterer brukerne av parken til "hjemmebesøk". Foto: Open House Oslo