- Nye momenter i Munch-saken bør vurderes
NAL-president Kim Skaara sier vi ikke kan være redde for fakta.

Etter tirsdagens forslag til nytt Munch-museum på Tøyen og ny arkitektkonkurranse, har det kommet en rekke kritiske innspill både på Twitter og til redaksjonen vedrørende NAL-presidentens holdning til en slik omkamp. Ifølge kritikerne undergraver Skaara NALs integritet når han tilsynelatende åpner for å sette vinneren av arkitektkonkurransen i Bjørvika til side.
NAL-president Kim Skaara svarer her på kommentarer og deler sine betraktninger rundt Munch-museets videre skjebne.
– Jeg vil begynne med å si at det er bra med en åpen debatt i fagmiljøet vårt. Og gjenta det jeg tidligere har sagt: At NAL har som prinsipp at vinnerforslaget bygges, begynner Skaara. – Men denne saken har nå havnet i et politisk uføre i den forstand at det er total stillstand. Der NAL ikke vil støtte noen ny konkurranse med mindre den er fundert på bred politisk enighet.
Farlig å være kategorisk
– Men kan NAL støtte en ny konkurranse?
– Jeg kan ikke svare absolutt på dette uten å diskutere det innad med konkurransesekretariatet og konkurransekomiteen.
– Men du avfeier ikke en ny konkurranse kategorisk?
– Nei, da vil NAL spille seg utover sidelinjen. Jeg kan jo si at dessverre har det skjedd før at NAL har blitt med på omkamper – og det har vært en dyd av nødvendighet. Det kan også skje her.
Skaara mener at alle er opptatt av å få til et nytt Munch-museum i Oslo, og at det da er viktig at arkitekter er på banen slik at fagstanden kan komme med innspill når politikerne først er enige.
– Det viktige er at NAL ikke skal gå inn i en ny usikker prosess. Premissene for den opprinnelige konkurransen har vist seg å ha vært for svake, sier Skaara. – Og i en slik situasjon skal ikke NAL tviholde på prinsippene. Det er et bra prinsipp at vinnere skal bygges, men i dette tilfellet har det dukket opp nye forhold av en slik art at nye innspill må kunne vurderes.
Greit med nye forslag
– Som det nye forslaget på Tøyen?
– Jeg mener at så lenge det er en fastlåst situasjon må det være greit at kolleger spiller inn nye forslag. OPAK-rapporten avslår frittstående nybygg på Tøyen fordi det er for nært drivhuset til Stein Halvorsen, og på et slikt grunnlag er det betimelig å illustrere at dette ikke er noe problem. Det er jo viktig at vilkårene er korrekte.
NAL-presidenten fremholder at man ikke skal være så kategoriske og redde når situasjonen er som den er, men heller bidra til å løse floken.
– I forhold til hva NAL mener, er det vanskelig å svare absolutt på siden vi er godt over 4000 medlemmer. Men vi må i alle fall ikke være redd for fakta!
Stikker hodet frem
– Jeg har jo ikke noe mandat på dette i forhold til styret. Vi har imidlertid drøftet at man bør være åpne for å vurdere situasjonen på nytt dersom det oppstår nye momenter i saken. Det gjør det i dette tilfellet, slår Skaara fast.
NAL-presidenten er lei av arkitektene er så proteksjonistiske at man spiller seg selv over sidelinjen:
– Jeg stikker hodet litt frem her, men la meg poengtere: Jeg har ikke sagt at Munch skal bli på Tøyen, jeg har sagt at det må være verdt å se nærmere på et høyst aktuelt faglig innspill når situasjonen er som den engang er.