Her er et nytt nye Munch!
Kan dette Tøyen-forslaget knekke Lambda en gang for alle?

Herrene Fredrik Torp og Didrik Hvoslef-Eide har tatt skjeen i egen hånd, og har sammen med Stein Halvorsen utarbeidet et illustrert initiativ der nytt Munch-museum legges på nabotomten til det eksisterende bygget.
Ikke som endelig forslag til utforming, men for å vise potensialet i en helhetlig utvikling av området, og for å sette opp hva de ser som hensiktsmessige parametere for videre diskusjon og ny arkitektkonkurranse.
OPAK-rapporten oppfattes som et «bestillingverk» i favør av Lambda
Arealet tilsvarer Lambda minus det som er avsatt til Stenersen, som i dette forslaget legges til det gamle Munch-museet. Det nye alternativet blir etter sigende opp mot 700 millioner kroner rimeligere, og skissen som er utarbeidet føyer seg pent inn i området og går i dialog med det aktuelle veksthuset utarbeidet av arkitekt Stein Halvorsen.
Men hvorfor er dette bra for Tøyen og hvorfor er det bra for Munch?
– For det første vil jeg si at vi er fortørnet over OPAK-rapporten, som mange oppfatter nærmest som et bestillingsverk for Lambda, sier arkitekt Didrik Hvoslef-Eide. – Forslaget om å rive eksisterende Munch-museum og bygge nytt på tomten er helt meningsløst. Museet må stenges i årevis, bildene må lagres og sikres, men hvor?
Hvoslef-Eide poengterer at i tillegg kommer den samme prisen på et nybygg som det de tre arkitektene foreslår, men med tillegg av Stenersens samlinger.
– Vi mener at en utvikling av Tøyen langs de linjene vi skisserer vil styrke både bydelen og Oslo som by.
– Og dette med at Munch forblir gjemt i en avkrok utilgjengelig for publikum?
– Det er også en tvilsom påstand! Det er Paulsen-kaia med sine umulige parkeringsforhold for turistbusser som er håpløst i så henseende. Oslos best besøkte museum er Vikingskip-museet med cirka 600 000 besøkende i året, mens Naturhistorisk Museum og Botanisk Have kommer på en klar andreplass med 550 000, sier Hvoslef-Eide.
Arkitekten mener at det er bare en myte at Tøyen er for langt unna sentrum og for langt unna publikum.
– Tøyenparken, eller «Munchparken» som vi nå kaller den, er sammen med Botanisk Hage bare litt mindre enn Vigelandsparken – og med samme avstand fra sentrum, avslutter Hvoslef-Eide.
Vil dette legge debatten død?
Munch har ligget på Tøyen i et halvt århundre og er dermed godt prøvd medisin for en bydel som aldri har sluttet å skrante.
I forslaget fra Torp, Halvorsen og Hvoslef-Eide argumenteres det for nytt museum langs en rekke praktiske linjer: Tomten er enkel å bygge på, enkelt tilgjengelig, kostnadseffektiv og hensiktsmessig i forhold til avvikling av gammelt museum og innflytting i nytt.
Det er vanskelig å være uenig i at disse kriteriene er relevante. Men er denne bygningsfaglige pragmatikken de viktigste parameterne for å skape et godt hjem for Munch? Og en god utvikling av Oslo indre øst?
Arkitektnytt venter i spenning på om dette var det som skulle til for å legge ballen død, eller om den bare er sparket over på motsatt banehalvdel enda en gang.