Ny vind i seilene for Lambda?
Alternative lokaliseringer for Munch-museet offentliggjøres 10. september. Den politiske kampen er allerede i gang.

Aftenposten meldte 22. august at Lambda i Bjørvika igjen seiler opp som sterk kandidat blant de tre alternativene til plassering av Munch-museet; Nasjonalgalleriet, Tøyen og Bjørvika. Miljøpartiet De Grønnes ene representant, Harald Nissen, skal allerede ha skiftet side i saken.
OPAK, som står bak rapporten, uttaler seg ikke, men Aftenposten hevder å ha fått informasjon om at Tøyen-alternativet vil bli like dyrt som Lambda. Samme avis hevder at dette kanskje har bidratt til at også Ap, SV, Rødt og Frp, som gikk imot Lambda da det sist var oppe i Oslo bystyre, skal være på gli når det gjelder Bjørvika-løsningen.
Ny president med is i magen

Før Lambda var oppe i Oslo bystyre sist gang tok daværende president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Kjersti Nerseth, initiativ til en appell, fra arkitekthøgskolene og -organisasjonene, til støtte for Lambda.
Nå er Kim Skaara ny president i NAL. Arkitektnytt spør om han stiller seg bak Nerseths appell:
– Nå foreligger snart utredningen og NAL uttaler seg ikke om totaliteten og de nye alternativene før vi har lest denne. Inntil det må vi ha is i magen. Man må vente til de ulike scenariene foreligger, og deretter se disse i et helhetlig perspektiv. Vi ønsker ikke mer uryddighet i denne prosessen.
– Det er mer snakk om økonomien i de forskjellige alternativene, og i hvilken grad de er egnet til å vise og ta vare på kunstsamlingene, enn hvordan de bidrar til byutviklingen. Hva mener du at de ulike alternativene vil gjøre for byen?
– Jeg stiller spørsmålstegn ved at Miljøpartiet De Grønne har uttalt at gjennomføring er viktigere enn plassering. Det er en merkelig prioritering sett ut i fra et byplanfaglig ståsted. Jeg håper at utredningen ikke kun fokuserer på det bygningstekniske, men at de også ser på saken i et større byutviklingsperspektiv.
Stiller spørsmålstegn ved HAVs rolle
I Klassekampen 22. august skriver professor emeritus i konserveringsstudier ved Universitetet i Oslo og tidligere konservator ved Nasjonalgalleriet, Erling Skaug, om saken. Han mener at HAV Eiendom åpent har erklært økonomiske interesser i at Munch, som en profittdrivende merkevare, lokaliseres i Bjørvika.
Professoren påpeker at HAV i 2008 fikk overdratt prosessen fra arkitektkonkurranse, inklusive utvelgelse av juryen, til innstillingen til bystyret. Skaug mener innstillingen var tendensiøs og er skeptisk til deres sterke rolle i saken.
Han skriver også at: «Hav sorterer under Havnestyret, med en kjent Venstre-mann som leder. Aftenposten har sammenlignet Hav med de grådigste i bransjen. Hvis det offentlige skal bekoste et unødvendig dyrt og museumsfaglig uegnet signalbygg av hensyn til private utbyggeres fortjeneste, er man faretruende nær en korrupsjonssak».
Lambda til Venezia-biennalen

Lambda-prosjektet, som er tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos, er for øvrig en del av den 13. arkitekturbiennalen i Venezia. Biennalen åpner førstkommende mandag, 29. august, og er åpen fram til 25. november.
Forslaget til nytt Munch-museum er valgt ut av kurator David Chipperfield til å delta i utstillingen «Common Ground». Lambda vil bli vist som et eksempel på Herreros Arquitectos «Dialogue Architecture».
I en pressemelding 24. august skriver arkitektkontoret at: «I sin vurdering har juryen lagt vekt på ulike styrker ved Lambdaprosjektet. Blant annet fokuserte de på merverdien museet vil gi til Munchs samling ved å sette utstillingen inn i en moderne setting, og hvor den besøkende er selve hovedpersonen. Juryen har også sett på hvordan utstillingen kan bygge et nytt urbant image for Oslo by, som fra nå av vil bli kjent internasjonalt for Bjørvikaområdet formet av operaen, Munch-museet og Deichmanske bibliotek».
Ifølge Herreros Arquitectos vil besøkende på Lambda-utstillingen ikke bare nyte Munchs ekstraordinære følsomhet, men de vil også kunne forstå omfanget av hans bånd til Oslo by.