Ny podkast: «Våre steder»
– Vi ønsker å få til en samtale med eksperter og hotshots i kombinasjon med lokale og mer ukjente stemmer, sier skaperne av podkast-serien «Våre steder».

Byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss og landskapsarkitekt Ragnhild Augustsen hadde ubesvarte spørsmål om hvordan byer og steder i landet vårt formes. Spørsmål det ikke var tid til i jobbhverdagen. Derfor lagde de like godt en podkast om stedsuvikling på fritiden.
Lansering av første episode i en serien på fire skjer fredag 28. august.
I første episode snakker de to med boligforsker Jon Guttu, og sammen ser de på hvilke idealer og visjoner som har påvirket ulike faser av bolighistorien i Norge etter krigen.
En annerledes samtale
– Hva vil dere oppnå med podkasten?
– Vi vil kunne snu på og gå inn i vedtatte sannheter. Hva er idealene og visjonene bak det som er bygget i dag? Hvorfor er vi opptatt av knutepunktsfortetting, er det det vi vil ha? sier Birkeli-Gauss til Arkitektnytt.
Podkast-duoen ønsker å åpne opp for nye perspektiv.
– Vi ønsker å få til en samtale med eksperter og hotshots i kombinasjon med lokale og mer ukjente stemmer.
Birkeli-Gauss forklarer at podkasten kan være et intimt samtalerom der man kan føre ulike stemmer sammen. Slik de gjør det i siste episode om Løren i Oslo. Her møter sosiologen Kenneth Dahlgren fra eiendomsutvikler Aspelin Ramm en av beboerne fra Løren.
– Det rommet som skapes mellom de to er kanskje litt annerledes enn det man får til andre steder.
Fra ulike epoker
I de neste tre episoden tar Birkeli-Gauss og Augustsen for seg konkrete boligprosjekter som representerer ulike idealer til ulike tider.
I andre episode starter de med Lambertseter i Oslo og drabantbyen fra 1950- og 60-tallet, deretter Blåbærestien på Nesodden, utenfor Oslo, fra 1970-tallet. Til slutt får vi høre om dagens boligbygging på Løren i Oslo.
– Hvilken boligepoke har flest kvaliteter, synes du?
– I forhold til bokvalitet, ikke bykvalitet, syns jeg småhusbebyggelsen på 1970-tallet har fått til mye på trivsel, bomiljø og på det sosiale. Jeg bor jo tross alt selv i Blåbærstien på Nesodden, så helt objektivt er det jo ikke, innrømmer hun.
Og for de som ikke får nok av Våre steder-samtalene, lover Birkeli-Gauss en oppfølger som skal ta for seg knutepukts-fortetting. Her skal de blant annet se på hvordan ulike kommuner håndterer denne typen utvikling.
Podkasten Våre steder har premiere fredag 28. august.