Nyheter

Ny giv for unge arkitekter

Wildcard-listen og utfordrerutstillingen var de to første skrittene på veien. Nå kommer mentorordningen.


Under Arkitekturfestivalen på Vulkan arrangerte NAL «Utfordrerfredag». Blant annet presenterte Fantastic Norway og Tuvalu Arkitekter seg som utfordrere fra scenen. Foto: Lone Kjersheim/NAL
Arkitekt MNAL Camilla Dalen Moneta ønsker å komme i kontakt med erfarne arkitekter. Foto: Privat
Arkitekt MNAL Camilla Dalen Moneta ønsker å komme i kontakt med erfarne arkitekter. Foto: Privat

– Vi har fått meget positive tilbakemeldinger om tiltak som øker mulighetene for faglig samarbeid mellom eldre og yngre arkitekter, sier Camilla Moneta, som er prosjektleder for wildcard-arbeidet i Norske arkitekters landsforbund (NAL). – Dette kan for eksempel være konkurranseinvitasjoner der en nyetablert bedrift – et «wildcard» – oppfordres til deltakelse i team med etablerte kontorer.

 

I forlengelsen av dette ønsker NAL nå å innføre en mentorordning.

 

En mentors oppgave vil bli å veilede en nyetablert kollega i spørsmål som angår businessen i vid forstand. Det kan dreie seg om ledelse, økonomi, kontraktinngåelse, lovverk, forhold til oppdragsgiver og myndigheter og liknende spørsmål knyttet til yrkesutøvelsen.

 

– Primært skal mentorvirksomheten altså dreie seg om administrativ rådgivning. Dette fordi det viser seg at arkitekter i oppstartfasen ofte bruker unødvendig mye tid og krefter på selve kontordriften, forklarer Moneta.

 

Camilla Moneta henvender seg i disse dager til arkitekter hun tror kan være potensielle mentorer og oppfordrer dem til å stille seg på en landsomfattende liste. Samtidig håper hun at flere kandidater vil melde seg ved å sende en e-post til cdm@arkitektur.no, og hun opplyser at oppdaterte mentoroversikter vil bli offentliggjort fortløpende på NALs nettsider.

 

– Det kan være inspirerende og nyttig for erfarne arkitekter å få kontakt med unge yrkesutøvere, som gjerne tenker utradisjonelt og fremmer nye ideer og arbeidsmåter, forteller Moneta.

 

I tillegg viser erfaringer fra en rekke andre profesjoner at det å stå som mentor gir økt kredibilitet utad, samt gjensidig nytte og faglig stimulering. Dette syn bekreftes av arkitektkontorer som på eget initiativ allerede har tatt mentorordningen i bruk.

 

– Og det faktum at NALs wildcard-ordning får økonomisk støtte fra Kulturdepartementet, og oppmuntres av Norsk Form, burde også love godt for mentorsystemet, avslutter Camilla Moneta.

 

Les mer om «Utbytte for mentorer» og «Om mentorordningen» på arkitektur.no.