Nyheter

Langsom, hvit og arktisk

Reinsdyrgevir og lavvoer var hovedingredienser i Code arkitekturs bidrag til åpningen av Umeå – Europeisk kulturhovedstad i 2014.


Ring av reinsdyrgevir, en del av Code arkitekturs bidrag til åpningnen av Umeå som årets europeiske kulturhovedstad. Foto: Jonatan Stålhös
Ringen av reinsdyrgevir og ildstedene symboliserer arktisk velstand. Code arkitektur står bak utformingen. Foto: Jonatan Stålhös
Ringen av reinsdyrgevir og ildstedene symboliserer arktisk velstand. Code arkitektur står bak utformingen. Foto: Jonatan Stålhös

Sist helg gikk startskuddet for den nordsvenske byen Umeå som årets europeiske kulturhovedstad. Norske Code arkitektur har laget flere samiske arkitekturprosjekter og ble kontaktet direkte av arrangementskomiteen for bidraget til åpningen.

 

De fikk ansvaret for utformingen av Rådhusplassen, en av flere scener rundt om i byen. Tema var arktisk luksus og komfort, det overordna konseptet var langsom, hvit, arktisk.

 

Rein – den arktiske oljen

Alle opptredener skulle vare tolv timer forteller Ole Henrik Einejord, arkitekt og partner i Code. Sammen med fire andre fra kontoret sørget han for gjennomføringen av prosjektet.

 

Ideen var at alt skulle ha noe arktisk over seg. Og Code svarte med tre ildsteder, tre lounger og en ring av reinsdyrhorn plassert på Rådhusplassens hvite snøflate. Til sammen representerte de velstand og komfort, forklarer Einejord.

 

Loungene var arena for deler av åpningsarrangementet. Blant annet «Round lavvo talks» hvor man diskuterte aktuelle saker. Og ved ildstedene var det langtidskoking av kjøtt, som ga en kontinuerlig damp opp av grytene. Ringen av oksehornene, bundet sammen til en ring, representerte velstand.

 

– På hvilken måte betyr gevirene velstand?

 

– Reinen lever der det er kalt, og reinen danner næringsgrunnlaget i området. – Rein tilsvarer områdets oljeressurs, og har vært hovednæring helt fra vikingtiden, forteller Code-arkitekten.

 

Rådhusplassen var en del av temaet «Sápmi today». Sápmi refererer til det samiske området, på tvers av landegrensene, til det samiske folket og deres kultur, ifølge Einejord.

 

Vakkert og litt trist

Han er fornøyd med at installasjonen deres virket inviterende, at folk satt seg ned og ble værende der:

 

– Det var vakkert, syns han.

 

Litt trist var det allikevel da de ikke kunne servere reinsdyrkjøttet fra grytene, legger han til. Det satt næringsmiddeltilsynet en effektiv stopp for. Tilberedning av mat under åpen himmel er nemlig ikke lov i Sverige. Til gjengjeld bidro Slow Food Sápmi med et utmerket matalternativ, som folk kunne ta med seg bort og nyte ved ildstedene.