Nyheter

Kutter gågate, bygger kjøpesenter

Studentprosjekter tenker nytt omkring kjøpesentre, og skaper debatt i norske byer.


Er folk på havna og biler i gågata løsningen i Harstad? Illustrasjon: Olav Kvalsnes.

Norsk Form og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har i høst samarbeidet om semesterplanen på Institutt for urbanisme og landskap ved AHO. Tema for kurset Urban Design har vært kjøpesentrenes rolle i sentrumsutviklingen, og flere av studentenes bidrag har skapt lokal debatt.

 

Studentene har laget prosjekter i små og mellomstore byer som Haugesund, Moss og Åndalsnes.

 

Kutt ut gågate

I Harstad foreslår masterstudent Olav Kvalsnes å kutte ut gågate og bygge ut kjøpesentret – for å sikre gode uterom og en helhetlig utvikling av byens sentrum.

 

Planen om å gå veien om kjøpesenter kan virke stikk i strid med tidligere erfaring med kjøpesentre, som har måttet bære mye av skylden for både sosialt og kommersielt døde sentrumsgater over det ganske land de siste tiårene. Kvalsnes’ idé om å åpne gågata for biltrafikk og legge kjøpesenteret midt i havna – byens indrefilet – har skapt debatt og entusiasme både i lokalpressen og blant representanter for næringslivet.

 

Hvorfor kjøpesenter? Er det ikke bedre å spre handelsnæringen ut over mindre enheter dersom man ønsker en levende by?


– Mitt prosjekt handler om å erstatte noe som ikke fungerer, med et sammensatt og levende byrom, sier Olav Kvalsnes.

 

– Gågata er ganske livløs. Konseptet om gågate revurderes i mange byer på størrelse med Harstad, hvor man ikke har nok aktivitet til å opprettholde disse som levende byrom. Mitt grep er å legge biltrafikken tilbake hit, og heller gi noe annet tilbake i form av fire offentlige rom med ulike kulturtilbud, som kino og bibliotek, i tilknytning til selve senteret.

 

Krever lokal tilpasning

Kvalsnes mener at hvis senteret må tilpasses lokale forhold, og skape et sentralt urbant rom som er skjermet for vær og vind. Plasseringen i havna vil åpne byen mot sjøen, og gi Harstad tilbake dens identitet som havneby.

 

Ideen om kjøpesenter virker kanskje umoderne? Tendensen er at slike sentere legges ned i stort antall andre steder i verden.


– Dette prosjektet skiller seg fra det klassiske kjøpesenteret ved at det ikke er en diger boks plassert utenfor bykjernen. Det eksisterte faktisk planer for en slik boks i Harstad sentrum. Kombinasjonen å åpne for biltrafikken og knytte senteret opp mot sjøen og de øvrige byrommene i planen, gir noe verdifullt tilbake til byen, avslutter Kvalsnes.

 

Nytenkning må til

Prosjektleder Byutvikling ved Norsk Form, Morten Ragnøy Ednes, sier at motivasjonen for semesteremnet ikke har vært skepsis mot kjøpesenteret, men å studere hvordan kjøpesentermåten å tenke på kan bidra til å motvirke at bysentrum tømmes.

 

­– Mens kjøpesentrene er kommersielle bokser, representerer detaljvarehandelen byens hjerte. For 100 år siden skilte byen og detaljvarehandelen lag, godt hjulpet av bilen. Kjøpesentrene er utformet som middelalderbyer, med trange gater og små torg og plasser. Vi har ønsket å se på hvordan man kan bringe denne estetikken tilbake til bysentrum, sier Ragnøy Ednes.

 

Prosjektet blir avsluttet 11. desember med presentasjon på AHO.