Nyheter

Karriere: London calling

Arkitekt Martin Brandsdal (29) og to venner startet kontoret Hesselbrand under studiene i London. Nå har de overordnet designansvar for den britiske paviljongen på årets Venezia-biennale.


Fra papirutgaven Arkitektnytt 06/2016
- Måten vi lever og jobber på har endret seg dramatisk de siste 30 årene, og det er på tide at arkitekturen legger til rette for de nye behovene, sier Martin Brandsdal i Hesselbrand. Foto: Ingebjørg Semb
Martin Brandsdal
  • Partner i Hesselbrand
  • Utdannet ved AHO og Architectural Association
  • Har jobbet hos Space Group og Herzog & de Meuron

Det var en gang to svensker og en nordmann som dro til London for å studere ved Architectural Association, en skole der folk som Rem Koolhaas og Zaha Hadid er blitt formet. Alle tre hadde jobbet utenlands, nordmannen i Sveits, svenskene i henholdsvis Japan og Danmark. Før de var ferdige med studiene startet de Hesselbrand, der firmanavnet består av passende biter av grunnleggernes navn: Martin Brandsdal, Magnus Casselbrant og Jesper Henriksson.
 

– Vi opplevde at det var et stort skille mellom teori og praksis da vi kom til London, og vi ønsket å bringe dem sammen, sier Martin Brandsdal.
 

– Vi vil skape prosjekter som er radikale, men realistiske. Arbeidet vårt er researchbasert, vi er ikke så interessert i det spektakulære, men vil finne en presis form som ikke trenger å være ekstrem.
 

Ingen av de tre har ennå fylt 30, men Hesselbrand er allerede tre år gammelt.

– Vi har jobbet kontinuerlig, så overgangen fra skole til arbeidsliv har gått sømløst i mitt tilfelle, sier Brandsdal på telefon fra sitt hjemmekontor i Oslo.
 

– Vi har en økende oppdragsmengde i Skandinavia, så vi er mye i Oslo og Stockholm.

 

Nye boformer

Brandsdal er utdannet ved AHO, men tok en pause i studiene for å jobbe hos Space Group. Før studiene ved Architectural Association var han også en periode hos Herzog & de Meuron i Basel.
 

– Hvordan ble dere en del av den britiske paviljongen i Venezia?

–  Vi har godt forhold til Jack Self, en av de tre kuratorene, og var i grunnen involvert allerede før vi fikk oppdraget. Da vi vant konkurransen, ble det offisielt.
 

Utstillingen i den britiske paviljongen heter «Home Economics» og består av fem «forslag» som omhandler framtidige boformer, bygget i 1:1-format. De fem delene er formet ut fra den tid man skal tilbringe der – timer, dager, måneder, år eller tiår. Hesselbrand har utformet den siste, tiår, men er også
«utstillingsarkitekt», med ansvar for å tolke de fem bidragene inn i en helhet.
 

– Hvilken betydning har det for dere å få et oppdrag som dette?

– Det er vanskelig å si hva det kan lede til. Jeg håper det gir oss som unge arkitekter et snev av kredibilitet og viser at vi er seriøse og ambisiøse, i stand til å realisere prosjekter.

 

Bruker seg selv

Selv om Hesselbrand også jobber i Norge og Sverige, regner de London som hjemmebane.

– Det som appellerer ved en by som London, er viljen som finnes her til å møte andre mennesker og lytte til nye ideer. Folk kommer til London fra hele verden, man møter interessante personligheter fra ulike kulturer og profesjoner. Jeg opplever et stort ønske om å gjøre prosjekter med nye og spennende innfallsvinkler. Samtidig er London ekstremt konkurransestyrt. Det er ikke bare lett, sier Brandsdal.

Både bidraget til Venezia-paviljongen og andre prosjekter Hesselbrand jobber med, handler om hvordan vi lever og arbeider i dagens storbyer.
 

– Mye av vårt arbeid kretser rundt hva hjemmet er, hva arbeidsplassen er, relasjonen mellom disse og relasjonen til byen. Måten vi lever og jobber på har endret seg dramatisk de siste 30 årene, og det er på tide at arkitekturen legger til rette for de nye behovene.
 

Hesselbrand har konsentrert seg om å presentere forslag som kan bedre situasjonen for særlig to utsatte grupper i dagens storbyer: de eldre og de unge.
 

– Vi legger ikke skjul på at vi bruker oss selv i det vi gjør. Situasjonen for unge i London i dag er svært vanskelig, og dette er tendenser som kommer krypende over dørstokken i byer som Oslo, også, avslutter Martin Brandsdal.