Nyheter

Kald skulder + varm velkomst

Rikspressen roser NRKs nye arkitektur-tv-serie, mens Arkitektnytts blogger er skuffet og likegyldig.


Sent mandag kveld var det premiere på tv-serien “Håkon og Haffners byggeklosser”, den første serien om norsk arkitektur på norsk tv på flere tiår, og sånn sett en tv-historisk begivenhet.

 

Episode én av seks handlet om byplanlegging, og hvordan man bygger en by opp fra grunnen av. Spesialeffektene sørget blant annet for en grundig sprengning av Bergen by, og vi fikk se Erlend Blakstad Haffner utkledd som Hitlers sjefsarkitekten Albert Speer i samtale med den norske gjennoppbyggingsarkitekten Sverre Pedersen i Håkon Matre Aasarøds skikkelse.

 

Aftenpostens anmelder og kulturjournalist Lotte Sandberg mener Aasarød og Haffner framstår som lekne og kunnskapsrike. Hun er fornøyd med presentasjon, virkemidler og graden av seriøsitet. Hun liker til og med at de to programlederne er pratsomme. Men begeistringen stopper ikke der. Sandberg mener også at serien kan forandre ”besserwisserholdninger”, øke kunnskapsnivået og styrke medvirkningsprosesser.

 

– Fjasete profesjon

 

Håkon og Haffners twitrende kolleger er ikke full så begeistret. Det var mest skepsis å finne i kommentarene fra følgerne på Arkitektnytts twitterkonto:

 

Arkitekt Hallvard Trohaug skutter seg og poster en lenke til NRKs forhåndsomtale med følgende kommentar: “Arkitektene befester seg som en kunnskapsløs og fjasete profesjon”. Litt senere på kvelden mener han at programmet er “en flanering i ei suppe av dårlig research og billig animasjon”.

 

Forfatter Tom Egeland noterer seg at “Twitter ikke synes noe særlig om et arkitekturprogram på NRK, og får svar fra landskapsarkitektstudent Pål Dixon Sandberg: “nei, det er arkitektene som ikke liker det. Vi liker nemlig ikke å bli lekt med. ”

 

Landskapsarkitekturstudent Dixon Sandberg har “Litt sånn reklamebyråarkitekter-smak på tunga nå,” mens arkitekt og ”trommelommer” aggi skiller seg ut og mener sesongåpningen har vært en “herlig oppfriskning av pensum i byplanhistorie”. Hun ser til og med fram til neste mandag .

 

– For mye gåing og sprengning

 

Skribent og tidligere Prosa-redaktør, Karianne Bjellås Gilje, mener “Håkon og Haffners byggeklosser” utfordrer en litt sær tv-rekord: “Skal si Bokprogram-Brenners rekord i antall minutters GÅING på en tv-kultur-halvtime utfordres av Håkon & Haffner #nrk1”.

 

Samfunnsdebattant og E24-kommentator Elin Ørjasæter videreformilder Nils Gullak Horvei, som mener det “virker som om disse TV arkitektene har blitt ødelagt av heseblesende Barne-TV m angst for å kjede barna”. Deretter bruker Ørjasæter et veldig vanlig banneord og tilføyer “jævlig dekadent generasjon som tuller med 2. verdenskrig og later som de sprenger Bergen i lufta. NRK-lavmål.”

 

Kommunikasjonsrådgiver i Carat, Øyvind Solstad, velger å ta arkitektenes slakt av tv-serien som et godt tegn. Han ser frem til å gå motstrøms, og slår fast at “Siden det er så mye syting så kommer jeg nok til å like arkitektur på NRK om en uke.”

 

Blogg-skeptiker får svar

 

Arkitektnytts blogger og arkitekt Arne Reisegg Myklestad er ikke blant dem som gleder seg til neste mandag. Han hadde imidlertid gledet seg til første episode, og ble frustrert etter det han kaller ”en lektyre i forenklede byutviklingsprinsipper og en noe kondensert norsk arkitekturhistorikk, akkompagnert av lettlest grafikk og gøyal animasjon …”.

 

Myklestad innser at han kanskje ikke er i målgruppen, og funderer over om ikke ”Håkon og Haffners byggeklosser” er for lingvister det NRK-serien om språk, ”Typisk Norsk”, var for plebsen i sin tid, og at serien vil “vekke stor begeistring blant massene.”

 

I et svar til Myklestad, på Arkitektnytts nettsider, understreker Håkon Matre Aasarød at programlederne føler med enkelte seere i savnet av et program om byplanlegging for arkitekter. Han oppfordrer dem som har behov for dyptpløyende byutviklingsformidling til å komme seg opp av tv-stolen: ”Det er mulig dere må opp av sofaen for å finne det fora dere søker etter. Målgruppen for vårt program er folk uten arkitektutdanning og serien handler ikke spesifikt om byplanlegging.”

 

Aasarød fortsetter: ”Det vi tydeligvis har fått arkitektstanden til å få øynene opp for, er at det er viktig å gå mye. ”Fryktelig så mye dere gikk mens dere snakket!”. Og det er helt riktig. Arkitekter sitter for mye foran pc-en med sine egne kolleger. Det har vi forsøkt å gjøre noe med.”