Nyhet

Italiensk skryt til glassheis

Arendals nye arkitektursymbol har over én million besøkende i sitt første år. Nå vekker Glassheisen internasjonal oppmerksomhet.


Glassheisen i Arendal har knyttet sammen to nivåer av byen via en 17 sekunders heistur. Foto: Mona Hauglid

Det er det prestisjefylte italienske arkitekturmagasinet IoArch som nå gir sin spalteplass til sørlandsbyen Arendal og dens nye turistattraksjon, Glassheisen.

«Fyrlykten i Arendal» kaller det italienske magasinet heisen, som sto ferdig i august 2021 og er tegnet av NSW Arkitektur. Glassheisen, som knytter Fløyheia sammen med sentrum via en 17 sekunders heistur, er blitt et arkitektonisk trekkplaster for den lille sørlandsbyen. Allerede i sitt første år i drift har heisen talt hele 1,2 millioner besøkende, kun 100.000 færre enn det nye Munchmuseet i Oslo.

Et flott arkitekturverk

Det italienske tidsskriftet ser prosjektet som et eksempel på hvordan man kan løse urban infrastruktur på en helt ny måte, hvor utgangspunktet ikke er biler og veier og hvordan man skal løse dertilhørende trafikkproblemer.

«Arendalstårnet er en demonstrasjon av hvordan infrastruktur med høyt teknologisk innhold, hvis den er riktig innrammet, kan bidra ikke bare til løsningen av forbindelsesproblemer, men også til definisjonen av et urbant utviklingsopplegg gjennom et flott arkitekturverk», skriver Carlo Ezechieli i IoArch.

NSWs prosjekt får ett oppslag med omtale i siste utgave av det italienske tidsskriftet IoArch. Faksimile: IoArch

Forbedrer mobiliteten

Tidsskriftet hyller glassheisen som en løsning som både «forbedrer mobiliteten, legger til rette for forbindelser innenfor byen, styrker kvaliteten på det offentlige rom og øker økonomien til et sted.»

– Etter den store lokale interessen for Glassheisen i Arendal - en by med bare 45.000 mennesker - er det spesielt hyggelig at Italias ledende arkitekturtidsskrift har gitt prosjektet stor omtale i siste nummer. Glassheisen vil kanskje også inspirere til noe tilsvarende løsninger i italienske byer og landsbyer som ligger på høydedrag, og hvor adkomsten kan være ganske utfordrende, sier Ole Wiig, faglig leder i NSW, til Arkitektnytt.

Større utvikling

Glassheisen er del av en større utvikling av Fløyheia som bydel, hvor NSW også har tegnet Statsforvalterens hus. Wiig mener heisen vil bli sentral i den videre utviklingen av Fløyheia-området.

– Allerede da vi vant arkitektkonkurransen om Fløyheia var Glassheisen en viktig del av prosjektet. Den ble senere lansert ikke bare for å gi enkel adkomst til Statsforvalter Hus, men også for å gjøre det mulig for arendalitter og besøkende, inkludert rullestolbrukere, å komme enkelt opp fra Torvet og nyte byens beste utsikt. Heisen vil også komme til nytte for de nye etableringene på Fløyheia, uansett hva kommunen måtte velge av bruksformål, sier Wiig.

Prosjektet har fått oppmerksomhet tidligere også, blant annet på grunn av en omdiskutert prislapp på 100 millioner kroner.