Fagforeningsrivaliseringen
Lille, fagspesialiserte Arkitektenes fagforbund (Afag) er ikke alene om å ville organisere arkitekter. Det tunge, tverrfaglige tariffmonsteret Tekna puster dem i nakken.

- Medlem i paraplyfagorganisasjonen Akademikerne. Har 67 000 medlemmer og 32 lokalavdelinger rundt omkring i Norge, hvorav 900 arkitekter i alle arkitektfaglige grupper.
- Organiserer ansatte som har mastergrad eller mer innenfor naturvitenskapelige fag og teknologifag.
- Av arkitektene i Tekna jobber halvparten i privat sektor, stort sett innenfor rådgivningsfeltet eller i små og mellomstore bedrifter. Den andremhalvparten er jevnt fordelt mellommkommune og stat.
- Medlemmene i privat sektor er enten knyttet til NHO-avtalen eller til direkteavtaler med bedrifter som står utenfor NHO-systemet.
- Har 500 bedriftsgrupper, det vil si organiserte grupper av ansatte lokalt i bedriftene med tillitsvalgte som drivere.
- Har 2500 tillitsvalgte i privat sektor.
- Har kurs for tillitsvalgte i avtaleverk, styrearbeid, hovedavtalen, forhandlingsteknikk, konfliktløsning og andre verktøy.
- Sekretariatet teller 120 ansatte, hvorav 17 er jurister. Kapasitet: 558 medlemmer per ansatt i sekretariatet.
AFAG
- Medlem i paraplyfagorganisasjonen Akademikerne. Har 4167 medlemmer hvorav 3300 er arkitekter, 520 er landskapsarkitekter og 230 er interiørarkitekter.
- Organiserer cirka 3000 i privat sektor, 600 i kommunene og i overkant av 200 i statlig sektor pluss nærmere 300 enkeltmannsforetak.
- Alle kontorer av en viss størrelse har tillitsvalgte.
- Medlemmer i privat sektor er enten knyttet til tariffavtalen mellom Afag og Arkitektbedriftene, Afag og Abelia/NHO eller til direkteavtaler med bedrifter som står utenfor Arkitektbedriftene eller NHO-systemet.
- Holder kurs for de tillitsvalgte i forhandlingsteknikk og generelt tillitsvalgtarbeid.
- Har 386 tillitsvalgte, hvorav 15 interiørarkitekter, 35 landskapsarkitekter og 326 arkitekter.
- Sekretariatet teller litt under fem fulle stillinger. Kapasitet: 835 medlemmer per
- ansatt.
- I 2010 doblet man antallet ansatte i Afags sekretariat. Siden den gang har medlemstallet vokst med 1286.
Da Afag og de tre fagidelle arkitektorgansiasjonene NAL, NIL og NLA startet forsøket på å samles i en ny og større organisasjon i mai 2013, var et av argumentene at Tekna var blitt en tung og truende konkurrent. Ved å slå sammen de fire organisasjonene ville Tekna miste sitt fortrinn som stor og mektig.
I den første rapporten om ny organisasjon, «Prospekt Norges Arkitekter», vises det til Teknas pågåenhet. Rapporten slår fast at Tekna «med sine 60 000 medlemmer, stadig rekrutterer fra våre faggrupper». I «Midtveisrapport Norges Arkitekter» fra desember 2013 vises det til at Tekna «organiserer en gruppe på nærmere 500 arkitekter og landskapsarkitekter, primært ansatte i de største konsulentfirmaene».
Vil skyve bransjen framover
Bent Aaby er Afags valgte leder. Sammen med generalsekretær Jostein Fyhn utgjør han lederduoen i arkitektenes egen fagforening. Hans kronargument i kampen om medlemmene er at Afag oppfyller fagpersoners behov for å bygge en identitet rundt hva de er.Han understreker det er Afag som sitter med kunnskapen om arkitektens arbeidshverdag, Afag som vet hvordan de tenker og hvordan de jobber. Afag er den eneste fagforeningen som kobler behovet for ordnete lønns- og arbeidsforhold med fagideelle mål på arkitekturfeltet. Dette er det viktig for Aaby å få fram.
Et tap å ikke være medlem
Hun legger også vekt på at Tekna har lokalavdelinger som samler medlemmer på tvers av alle sektorer og roller. De samles til sosiale tiltak og er samfunnspolitisk aktive. Blant annet.
– Det skal føles som et tap å ikke være medlem hos oss. Vi tilbyr så mye, det er en helt fullstendig pakke, sier Randeberg.
Utfordrende konsulentbransje
Tilbake på Afag-kontoret innrømmer leder Bent Aaby at forbundet har noen utfordringer når det gjelder bransjens utvikling de siste årene. De må jobbe hardt og målbevisst for å beholde og skaffe seg medlemmer i de store konsulentfirmaene som Sweco og Rambøll. Her er Tekna en stor konkurrent.– Kjøttvekt gir gjennomslag
Randaberg i Tekna vil ikke mene noe om Afags underlegenhet i størrelse eller konkurransedyktighet i de store konsulentvirksomhetene.– Jeg ønsker først og fremst å snakke om fordelene ved å være med i en tverrfaglig, bred organisasjon med et omfattende sekretariat og et stort tillitsvalgt apparat ute i bedriftene. Kjøttvekt gir gjennomslag, for å bruke et velbrukt begrep, sier hun.
– Har dere tilbudt Afag å slå seg sammen med dere? – Såvidt jeg vet har det ikke vært gitt noe formelt tilbud om sammenslåing, men vi snakker gjerne med dem. Vi står arkitektene nær som forening. Vi anerkjenner Afag og arkitektenes fulle rett til å ha sin egen forening, men ønsker de et tettere samarbeid med oss, gjør vi gjerne et forsøk. Det er absolutt grunnlag for et samarbeid på det faglige området.
– Ikke formålstjenlig
Jobber med NALS fanesak
Via Akademikerne får arkitektene i tillegg en stemme inn til de sentrale politiske beslutningstakerne, poengterer Aaby.
Fagpolitisk tillegg til NAL
Snakk tariff!
Han forteller at Tekna ikke er så synlig på arkitektutdanningen. Det er imidlertid Afag, som balanserer på stram linje mellom å være nyttige informanter og være masete. Vetlesen synes Afag kunne fokusert mer på tariffpolitikk og fagforeningsdelen av medlemskapet, og at de snakker for mye om banktilbud, karriererådgivning og billige forsikringer.