En ren A
Studenttidsskriftet A gjenoppstår etter fjorten års fravær. Arkitektnytt gratulerer. Og spør hvorfor.

A er et tidsskrift for og av arkitektstudenter. Bladet trakk sitt foreløpig siste sukk i 1999, men nå har en engasjert gjeng ved NTNU blåst liv i prosjektet. Tidsskriftet vil ha sin base i Trondheim, men ønsker å favne de andre arkitektskolene i landet også. 2 – 3 utgaver i semesteret er målsetningen, og første utgave skal være klar i løpet av våren.
Ut av salen, inn i offentligheten
– Hva ønsker dere at A skal være? Ligger det noen ideologi eller kongstanker bak prosjektet utover å spre arkitektnyheter til og om studenter?
– Vår visjon er å skape engasjerte og kritiske arkitektstudenter, svarer redaksjonen.
De mener at arkitekturdebatten i dag preges av den eldre garde, og ønsker å endre dette. Målet er bevisstgjøring av hva det er å studere arkitektur, og å få studentene til å bevege seg utenfor tegnesalens fire vegger og inn i det offentlige rom.
– Vi hører ofte at arkitektstudentene er noen av de minst engasjerte studentene, og dette bildet må endres, er beskjeden fra A.
Går i dybden
Redaksjonsmedlemmene forteller at de i den første utgaven stiller spørsmålet: «Hva er arkitektutdanningen?» Her skal de sette søkelys på hva det innebærer å studere arkitektur før og nå, og ved de forskjellige skolene i Norge.
– Vi håper å få både studenter og forelesere til å reflektere rundt hvordan og hva vi lærer, sier de.
Mathias Midbøe er bladets vordende redaktør og forklarer at hver utgivelse vil ha sitt eget tema, noe som åpner for skikkelige dypvannsdykk knyttet til større problemstillinger. Generelt ønsker han et alternativ til indoktrinering av den kunnskapen lærerne sitter på.
– I hvert fall ved NTNU vi hører mye om Le Corbusier og Sverre Fehn, og i mindre grad om nyere arkitekter. Om vi greier dette gjenstår å se, sier Midbøe.
Analogt
– Det er nesten 15 år siden forrige utgave: Hvorfor gjenoppstår dere ikke som en ren nettsatsing?
– A vil eksistere både som magasin og på nett, forklarer Midbøe.
Han sier de har valgt å lage et fysisk magasin de håper at folk vil ta vare på, mens nettsiden er tiltenkt rollen som plattform for fortløpende debatter.
– I dag betyr det mye å være til stede på sosiale medier som Facebook og Twitter og å ha en nettside. Men vi mener at det å komme ut i trykt form vil signalisere større profesjonalitet. I tillegg til at vi legger lista litt høyere for oss selv, avslutter Midbøe.