Diplomutstilling på AHO
Tre smakebiter fra årets diplomprosjekter ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo.

Hver vår klekkes det ut en ny generasjon arkitekter fra de ulike skolene. En uteksaminering som, slik alle arkitekter vet så inderlig vel, innebærer en siste oppgave der alle kongstanker, alt talent og alle ambisjoner skal destilleres i et avsluttende, sjelsettende arbeidet. Diplomen.
Nå har årets håpefulle stilt sine verk til skue på AHO. Spennet er bredt, og jeg tillater meg her å presentere tre prosjekter fra årets utstilling som alle sier noe særegent om arkitektutdanningens vesen.

1. Seremoni/ Demokrati av Anneline Konradsen og Nina Marie Fjose
Jeg slutter aldri åå la meg forbløffe over den skaperkraften som frigjøres når to studenter finner hverandre i diplomarbeidet, danner en symbiose og sammen driver hverandre til kraftprestasjoner på ypperste toppidrettsnivå. Seremoni/ Demokrati er «en studie av tinghusets potensiale» og det er jo greit i disse sekulariserte tider. Men det slående her er først og fremst presentasjonen.
Omfanget av materiale er nemlig helt overveldende, akkurat som den nitide fliden og tekniske dyktigheten hver eneste modell og minste tegning er utført med, er helt formidabel. Det er fare for at overgangen til arbeidslivet blir brutal for Anneline og Nina Marie: Hva skal dere gjøre med all fritiden?

2. Understanding the Territory av Martin Kandola
«Dette prosjektet handler om å forstå og utfordre forholdet mellom mennesker og geiter gjennom ulike arkitektoniske hendelser», står det på plansjen. Det er et snedig utgangspunkt.
Arkitektur kan brukes til å løse eksisterende problemer. Eller til så å si kreere nye. Undertegnede har jo arbeidet på seter i flere sesonger. Og det tradisjonelle organisasjonsprinsippet fjøs til dyra, seterhus til folk – og naturen som fellesområde, har slik jeg har opplevd det fungert helt utmerket.
Martin Kandola er imidlertid ikke tilfreds. Og har bestemt seg for å ta geita på alvor og tenke denne etablerte strukturen på nytt. Slik blir skolen til tankesmie og diplomen en utforsking som ikke er umiddelbart etterspurt av betalende byggherrer. Og det er utmerket.

3. A Norwegian Brothel av Paal Clemet Wenger Hagene
Wenger Hagene får nok heller ikke realisert sin diplom med det aller første. Som det står i innledningen til prosjektet, har det å legalisere prostitusjon lovmessige og etiske konsekvenser – men her velger dilpomstudenten å fokusere på de arkitektoniske og utfordringene rundt det å skape et trygt og velfungerende arbeidsmiljø.
Utdanning er frihet. Fra økonomiske krav, konvensjoner – og politisk korrekthet.
Utstillingen står fra 3. – 7. juni på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo