Bysalong for alle

Førstkommende søndag inviterer Oslo Arkitektforening til Bysalong. På tapetet står spørsmål om den inkluderende byen, der man gjennom med fortellinger, lek og samtaler om byen kan få vist Oslo som en mangfoldig, tolerant og inkluderende by. En by der alle er velkomne.
Mer enn arkitektur
Leder i Oslo Arkitektforening, Joakim Skajaa, forteller om bakgrunnen for Bysalongen:
– Vi hadde lyst til å ha noen arrangementer som var mer åpent for alle, der vi kan diskutere byen i byen og komme oss litt ut av arkitekturforeningen. Og der andre enn arkitektene skal komme til ordet, rett og slett en åpen diskusjon om byen, sier han.

Noe for alle
Mellom klokken 12.00 og 14.45 vil Gamle Museet i Dronningensgate 4 (gamle Astrup Fearnley Museet) omgjøres til en oase av utstillinger, arkitekturverksted for barn, samtaler og musikk. I tillegg vi det bli servert mat.
– I OAF har vi hatt våre torsdagsforedrag så lenge jeg kan huske, men litt av poenget her er å kunne tilby noe for alle. Søndag ettermiddag pleier å være et fint tidspunkt å ta med familien og gjøre noe sosialt, samtidig som man kan delta i en diskusjon om byen og hvem den skal være for.
– Det er jo en problemstilling som er potent i Oslo, med mange innflyttere og stadig større sosiale ulikheter, sier Skajaa.
Samtaler om byen
I samtalepanelet sitter fotograf Morten Krogvold, arkitekt og kunstdiplomat Bjørn-Are Vollstad, universitetslektor Marcela Bustos, sosialantropolog Maiken Riis Eilertsen og interiørarkitekt Else Abrahamsen. Sistnevnte kjent for kontoret Makers’ Hubs prosjekter på transittmottaket på Torshov i Oslo.

De unges blikk
Fotoutstillingen er det ungdommene i den sosiale plattformen Interbridge som står bak. Et selskap som kurser unge i å ta samfunnsansvar i sitt lokalmiljø, men med et globalt perspektiv. Andreas Fadum Haugstad og Gisle Nataas fra NAL var med under workshop-en som ungdommene holdt forrige helg, og som nå resulterer i utstillingen.
– Fra vårt ståsted handler det om å over tid kunne få til et språk om arkitektur som klarer å fange opp interessen hos folk flest. Gjennom å invitere andre faggrupper som jobber med mennesker inn, kan vi arkitekter lage et språk som i større grad handler om nettopp mennesker, sier Fadum Haugstad i NALs fagavdeling.
– Vi er gode på bygg og tegninger kan du si, men kanskje ikke alltid like gode til å snakke med dem arkitekturen handler om, avslutter han.
