Arkitekturpolitikk

Vil være der arkitekturpolitikken lages

– Bevisstheten om hvilken påvirkning arkitektur og byutvikling har på livene våre, må inn i nasjonal politikk, mener NALs president. Om to uker inntar NAL Arendalsuka.

NAL-president Alexandria Algard
NALs president, Alexandria Algard. Foto: Tommy Ellingsen

I løpet av Arendalsuka fra 14. til 18. august, er NAL og president Alexandria Algard involvert i flere arrangementer enn noensinne. På hele fire større arrangementer er NAL enten bidragsyter eller medarrangør.

Algard mener det er viktig å være der politikk blir laget.

– Som arkitekter vet vi hvilken påvirkning arkitekturen og byutviklingen har på livene våre, på hverdagen. Arkitektur, og i større skala, byutvikling, er verktøy for samfunnsutvikling. Hvordan lever vi, møtes vi, trener vi, hvordan reiser vi, og hvordan har vi det mens vi farer gjennom hverdagene våre? Alt henger sammen med hvordan vi utformer og organiserer omgivelsene. Her kan vi som samfunn skape betydelige synergier gjennom helhetlig planlegging. En slik bevissthet og tilhørende prioriteringer må inn i gjeldende nasjonal politikk - og derfor reiser NAL til Arendalsuka, skriver Algard i en e-post.

Hun ønsker seg en tydelig og klar arkitekturpolitikk.

– Det kan legge grunnlaget for at vi nettopp kan bruke arkitekturen og byutviklingen til å bidra med løsninger på noen av samfunnets store utfordringer som klima og eldrebølgen, mener NAL-presidenten.

Direktør i Arkitektbedriftene i Norge, Egil Skavang, kan skjønne at det virker som om AiN ikke ønsker at interiørarkitekter skal få søke sentral godkjenning. – Men vi ønsker altså ikke å begrense godkjenningsområdet dere, understreker ham. Foto: Arkitektbedriftene
Susanne Ringdal i Doga mener det er viktig å vise fram sprengkraften i tverrfagligheten i arkitektur- og designfagene i Arendal. Foto: Eirik Evjen

Med for å lære

Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i Norge (AiN) gleder seg til å være på Arendalsuka for første gang. Organisasjonen er arrangør og medarrangør for tre møter i løpet av uka. Skavang mener politikkuka i Arendal er blitt en arena det er viktig å være på.

– Uka har utviklet seg til å bli en viktig dialogarena mellom næringen, de faglige miljøene, byråktratiet og politikerne. Vi har veldig mye igjen for å diskutere de løpende utfordringene med myndighetene i en slik sammenheng, sier Skavang.

I år er Arkitektbedriftene imidlertid først og fremst med for å lytte og lære, forklarer han.

– Til neste år kommer vi til Arendalsuka med resultater og mye materiale fra det kommende årets viktigste prosjekt for oss, «Arkitektur skaper verdi». Det blir en stor satsing hos oss, og vi reiser ned for å prøve ut hvordan aktivitetene våre vil kunne fungere, sier Skavang.

Han berømmer Doga for et solid opplegg som det har vært enkelt for Arkitektbedriftene å koble seg på.

– I tillegg har vi et samarbeid med Moment som gjør at vi i tillegg får anledning til å ta opp temaer som er spesielt aktuelle for oss, legger han til.

Vil vise fram tverrfagligheten

Doga står som hovedarrangør for det største arrangementet, «Norske byggeklosser» tirsdag 15. august, ombord i M/S Sandnes som ligger til kai i Pollen i Arendal.

Kommunikasjonsdirektør i Doga, Susanne Ringdal, mener politikkuka er viktig som arena for å vise fram hvilken plass design-og arkitekturfagene bør ha i omskapingen og nyskapingen av det norske samfunnet i årene som kommer.

– Det er ikke gitt at alle skjønner det, så vi drar til Arendal for å vise oss fram. Ikke minst ønsker vi å vise hva vi får til sammen med samarbeidspartnerne våre. Vi ønsker å gjøre det tydelig hvordan tverrfagligheten gir oss den sprengkraften vi trenger, sier Ringdal.

 – Arkitektur og byutvikling i kombinasjon med tjenestedesign og interaksjonsdesign, vil være essensielt for å få de nye tjenestene samfunnet trenger til å fungere. Evnen til å jobbe på tvers av disse fagene, vil være en forutsetning for å lykkes. Også fagmiljøenes kompetanse på å jobbe for og sammen med brukerne, er viktig å få fram, sier kommunikasjonsdirektøren.