Organisasjonsliv

Vil ha likestilling og mangfold i bransjen

Hvordan står det til med inkludering, likestilling og mangfold i arkitektbransjen? spør Oslo arkitektforening i en resolusjon.

Generalforsamlingen i OAF startet med resolusjoner og sluttet med forfriskninger og lokal pizza. Foto: Cecilie Klem

Resolusjonen var en av to som ble vedtatt på generalforsamlingen tirsdag denne uka.

– Fagpolitiske diskusjoner må handle både om arkitekten som arbeidstaker og om arkitektur i et samfunnsperspektiv. Vi ønsker å bidra til de viktige fagpolitiske diskusjonene, og i NAL må lokalforeningene påta seg et stort ansvar for å sette dem igang, sier leder i OAF, Joakim Skajaa. Derfor har OAF på sin generalforsamling vedtatt resolusjoner som legger rammer for arbeidet i foreningen framover og foreslått at NAL oppretter en programkomite som kan utvikle en fagpolitisk plattform for landsforbundet.

Store kjønnsforskjeller?

Tall fra Storbritannia viser i følge OAF at lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er store, spesielt på partnernivået. Nå ønsker OAF å kartlegge hvordan det står til med likestilling og mangfold i den norske arkitektbransjen.

«Det skal jobbes for å nedsette(s) en mangfold- og likestillingskomité i OAF/NAL som skal kartlegge den demografiske sammensetningen i faget og eventuelle forskjeller i kvinnelige og mannlige arkitekters arbeidsvilkår, representasjon og lønnsnivå, både i offentlig og privat sektor. Komiteen skal levere en rapport som kan danne grunnlag for utvikling av aktiviteter som kan fremme likestilling og mangfold i faget,» lyder resolusjonen.

Mangfold på skolene?

OAF vil også diskutere mangelen på etnisk og demografisk mangfold både på utdanningsinstitusjonene og i bransjen.

– Det er stort sett hvit middelklasse, og inntrykket er at det er forsvinnende få uten vesteuropeisk bakgrunn som studerer arkitektur, sier Skajaa. Det ønsker OAF å problematisere og gjøre noe med.

Likestillings- og mangfoldsresolusjonen var en av to på generalforsamlingen tirsdag. OAF foreslår også en komite som skal dokumentere boligbyggeriet i Oslo og skape grunnlag for debatter, utstillinger, konkurranser og forelesninger.

– Oslo vokser fort, det foregår en fortløpende fortetting av eksisterende boligområder og utvikling av nye områder og bydeler. Vi ser behovet for en debatt om kvaliteten på det som bygges. Samtidig savner vi et helhetlig oversiktsbilde som kan danne grunnlag for evaluering og diskusjon, sier Joakim Skajaa. OAF anmoder også NAL om å starte et lignende arbeid på nasjonalt nivå.

– Det er lang og god tradisjon for å diskutere bolig og livskvalitet i OAF. Og den tradisjonen ønsker vi skal fortsette med utgangspunkt i utfordringene vi ser rundt oss nå forteller Skajaa.