Nyheter

- Vi vil være en aktør i byen

Gründerne bak sykkelbutikken Dapper i Oslo har ambisjoner utover å selge pedaldrevne tohjulinger.


Her ser du de ildsjelene i Dapper fra venstre Erlend Simensen, Anne Kulusveen, Andreas Doppelmayr og Johan Brox. Foto: Ingebjørg Semb
Om Dapper

Johan Brox og Andreas Doppelmayr er fagpersonene på henholdsvis sykkel og barbertilbehør.

Johan var tidligere journalist i Klassekampen og sluttet for å bli sykkelmekaniker.

Andreas syklet strekningen Nordkapp – Cap Agulhas i Sør-Afrika, det sydligste punktet på det afrikanske kontinentet. Andreas hadde allerede drevet Barbershop.no siden 2006.

Erling Simensen er daglig leder. Han ble kjent med Andreas under et studie i teknologi, innovasjon og kunnskap på Universitetet i Oslo.

Sammen åpnet Johan, Andreas og Erling Dapper 12. april i fjor.

Hos Dapper kan du kjøpe sykler, klær og ikke minst barberingsprodukter. I tillegg til å drive butikk vil gründerne bak Dapper påvirke byutviklingen.

 

Vil bygge en hær

Erlend Simensen, Andreas Doppelmayr og Johan Brox startet butikken i april i fjor. Andreas sykler daglig, året rundt og mener Oslo har potensial for å bli en bra sykkelby. Mens mange mener det ikke er plass til sykkelen.

 

– At Oslo er trangt er bare tull, skyter Erlend inn. – Det er masser av plass til sykkelen.

 

Sist lørdag inviterte Dapper-gjengen til sykkeldebatt og stilte spørsmålet: Kan Oslo bli en sykkelby? Med i gjengen er Anne Kulusveen som kombinerer deltidsansettelse i butikken og et bachelor-studie i kulturledelse. Hun sørger for arrangementer som dette. Og motivasjonen er å gjøre folk bevisste på at utviklingen angår dem som syklister:

 

– Vi ville gjøre debatten tilgjengelig for syklistene, ufarliggjøre deltakelse. – Debatt i et butikklokale er lavterskel. Og for å påvirke må man kanskje bygge en hær av brukere, sier hun.

 

I paneldebatten satt Arkitektnytt sammen med miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V), Iwan Thompson fra Lala Tøyen og vinner av FutureBuilts konkurranse for tilrettelegging for sykkel, og Hulda Tronstad informasjonssjef i Syklistenes Landsforening.

 

Det var felles enighet om at syklistene må synes for å kunne påvirke, og det er viktig at syklistene fortsetter å utvikle seg til en mangfoldig gruppe av typer og over ulike alderstrinn. Ellers fikk byråd Melby flere tips om hvordan hun kan få opp farta på sykkelsatsingen, blant annet å utrope Markveien, som har byens høyeste andel sykkelreiser blant beboerne på 20 prosent, til et aksjonsområde der innsatsen intensiveres.

 

Hipt, men åpent

– Det er kult å være en aktør i byen, å være sentral i bybildet, mener Erling.

 

Engasjement for sykling er genuint. Men selv om det er gøy med arrangementer som dette er det også merkevarebygging, forklarer han.

 

Alt virker gjennomtenkt i den lille butikken i Nordre gate 13. Betalingsdisk, hyller og verkstedsbenk er tegnet av Sverre Søndervik Sæther og August Lundberg, som studerer produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Interiøret havnet ikke overraskende i interiørmagasinet Elle Decoration.

 

Og de ansatte kunne like gjerne vært ansatt på utseende som ut fra deres nerdete interesse for sykkel. De sklir rett inn i hipster-looken. Men kundene skal ikke være redde for ikke å passe inn. Her får alle hjelp til å finne sykkelen for dem.

 

– Mange tror at det bare er unge og hippe som kommer hit, men det stemmer ikke, sier Erling.

 

Butikken fyller et hull i markedet, forklarer han. Det er mange menn i kundekretsen, men også kvinner som leter etter klassiske damesykler. Mange forteller hvordan de tidligere har reist til København for smugle med seg drømmesykkelen hjem.

 

Hva er din favoritt?

Dapper vil være en faginstans og for å kunne tilpasse syklene til kunden og for å kunne gi et helhetlig tilbud åpner de snart sitt eget verksted like rundet hjørnet i Markveien. Er du i tvil om kunnskapen deres er det bare å gjøre som Arkitektnytt. Vi ba forsiktig om litt luft i dekket og fikk luft servert med en glad remse om hvor mange bar dekket tåler og hvor mye vekt eikene trekker, for ikke å snakke om trykket fra slangen.

 

Trenger du ikke ny sykkel, kan det være verdt å ta turen innom allikevel. Alt de har er lekkert. Her er hva de ansatte selv er mest glad i. Anne skryter av den deilige herre-deodoranten D.R. Harris – Arlington, som hun synes kan funke til damer så vel som herrer. Erling er mest stolt av de immaterielle verdiene – den kulturen og de arbeidsplassene de har skapt.  

 

Andreas er mest glad i Johan. Johan selv lyser opp over deres japanske sykkeljakker fra PedalED Japan, som han stolt strekker fram: 

 

– Kjenn! Den veier bare vekten av hengeren!