Nyheter

- Vi må unngå et nettverk av «døde gater»

ENQUETE OM REGJERINGSKVARTALET:  Team LPO tror at sikkerhet kan oppnås uten at bylivet lider, og at vi får en mye bedre og mer attraktiv bymessig situasjon enn tidligere.


Den klare avgrensingen mellom park og bebyggelse gir mulighet for å arbeide med stor høyde uten å knuse omgivelsene, mener Team LPO. Foto: Statsbygg/LPO
Foto: Statsbygg/LPO
Foto: Statsbygg/LPO

Team LPO: LPO (arkitekt), Kristine Jensens tegnestue (landskap) og Norconsult (teknisk).

 

– Fortell kort om tilnærmingen deres til oppgaven/valg av grep.

 

Vi vil skape den sammenbindende og offentlige byparken med grønt, vann, og gangveier, der Høyblokka, de historiske byggene ved Deichmann og det gamle finansdepartementet ble tydelige arkitektoniske objekter.

 

Selve kvartalet skal bli en konsentrert og moderne arbeidsplass som ivaretar regjeringsfunksjonen optimalt. Et hovedgrep er «campus» som er regjeringens møteplass og binder sammen hele regjeringskvartalet med fellesfunksjonene med utsikt over Oslo.

 

De historiske byggene Høyblokka, Finansdepartementet, Møllergata 19 og de historiske husrekkene langsmed Møllergata bevares og gis en bymessig bruk. Det blir offentlig tilgjengelighet til kunsten i Høyblokka.

 

Regjeringskvartalet får to hovedinnganger, fra Akersgata og fra Youngstorget (Møllergata 19). Inngangene er bundet sammen. En indre passasje for forgjengere tar oss i tillegg gjennom kvartalets transparente indre fra Akersgata, Youngstorget og Grubbegata der Einar Gerhardsens plass gjenoppstår med Knut Steens «Aurora».

På denne måten «tråkles» byen sammen med nye forbindelser, og gamle gjenoppstår.

 

– Sammensetningen av teamet — hvem, hva gjør de, hvorfor er det sammensatt slik?

 

De tre hovedaktørene i teamet er LPO (arkitekt), Kristine Jensens tegnestue (landskap) og Norconsult (teknisk). Dette ble et tett team som jobbet bra sammen og som inkluderte både unge og mer erfarne fagfolk i utformingen.

LPO og Kristine Jensen har samarbeidet flere ganger før, og vi utfyller hverandre idémessig og når det gjelder formgivning.

 

Foto: Statsbygg/LPO
Foto: Statsbygg/LPO

– Hvordan tenker dere om gateplanet og det offentlige rommet? 

 

Dette er jo et avgjørende aspekt ved utformingen av Regjeringskvartalet.

For det første er det viktig at utbyggingen ikke raserer det bylivet som er. Derfor opprettholdes trafikken i Akersgata og Møllergata, og de eksisterende bygningene langsmed Møllergata blir bevart. Vi tror til og med at en ny hovedbrannstasjon bør bli del av løsningen. Byliv er ikke bare «vin og mat».

 

For det andre skaper vi nye og gjenskaper gamle forbindelser øst / vest. En viktig element er byparken som dekker over Ring 1 på en mer helhetlig måte enn i dag. Parken inneholder også nye forbindelser nord / syd.

 

For det tredje må vi unngå å skape et nettverk av «døde» gater. Det var jo det som preget regjeringskvartalet tidligere. I LPOs forslag fjernes for eksempel Grubbegata og blir del av den store Regjeringsparken på Hammersborg.

 

– Hva med sikkerhetsaspektet?

 

Vi er opptatt av å ivareta alle de aktuelle sikkerhetskravene, og jeg tror vi har lykkes langt på vei med det i vårt bidrag. Grunnlaget for en vellykket sikkerhetsmessig løsning ligger i utformingen av hovedgrepet. LPO tror at en sikkerhet kan oppnås uten at bylivet lider, og at vi får en mye bedre og mer attraktiv bymessig situasjon enn tidligere.

 

– Hvordan har dere tenkt rundt trafikken? 

 

Vår tankegang er at biltrafikken bør kunne gå omtrent som før både i Akersgata og i Møllergata. Særlig Møllergata er viktig som en nord/sydgående forbindelse i Oslo sentrum. Dette grepet innebærer at området mellom disse to hovedgatene er bilfritt og dedikeres til byens fotgjengere og syklister. Utformingen av vår park innebærer at myke trafikanter også trekkes inn i sentrum fra nord på en helt ny måte.

 

– Symboleffekt?

 

Regjeringskvartalet som form skal representere et demokratisk budskap. Det innebærer en byplan som respekterer de historiske omgivelsene og bygningene omkring. Å inkludere og løfte fram de tidligere byggetrinnene som er besluttet videreført er viktig.

 

Det demokratiske aspektet fordrer også at vi kan se regjeringen – på en måte «vindus-shoppe» – gjennom transparent utformede fasader på bakkeplan. Arkitektonisk tror jeg en bør søke en formgivning der bygningene får høy grad av variasjon og kontrast både i store og små grep og at hele anlegget på en måte oppleves som en ny by – i byen.

 

Vi ser for oss at de enkelte tårnene i vårt bidrag skal formes av forskjellige arkitekter etter arkitektkonkurranser. Dette vil gi en identitet av individualitet som er viktig for helheten og symboleffekten.

Foto: Statsbygg/LPO
Foto: Statsbygg/LPO

– Hvordan har dere løst volumspørsmålet? Er det mulig å kombinere det store programmet med et åpent og tilgjengelig offentlig rom? 

 

Oppdraget til LPO har vært å arbeide med det mest kompakte tomtealternativet. Dette gir oss to prinsipielle muligheter. Enten å lage en tett by som beslaglegger store deler av tomtearealet, eller en foreta en konsentrasjon av bygningsmassen som gir behov for større høyde.

 

Vi anbefaler den siste muligheten. Den klare avgrensingen mellom park og bebyggelse gir mulighet for å arbeide med stor høyde uten å knuse omgivelsene og samtidig respektere de historiske byggene. Vi tror området kan tåle det, men det er samtidig viktig å unngå en provoserende konflikt om høyde.

I vår visjon, som er del av oppdraget, løser vi dette ved å fordele regjeringskvartalet over et større område. Fordelen ved dette grepet er todelt. For det første reduseres høyden slik at volumene i større grad er i skala med Høyblokka og øvrige volum i omgivelsene. For det andre oppnår vi å ferdigstille Regjeringsparken på tvers av Ring 1 langt tidligere enn opprinnelig forutsatt. På denne måten vil utbyggingen fremstå som en komplett byreparasjon. LPO tror dette er fullt mulig å oppnå.

 

Annet dere vil legge til? 

 

Statsbygg valgte parallelloppdrag som form for utredningen. Dette innebar at alle de syv teamene viste kortene ved flere workshops gjennom oppdragsperioden. Jeg tror at de fleste aktørene opplevde dette som vellykket, og jeg tror den fine utstillingen gir et svært godt bilde av mulighetsrommet for Regjeringskvartalet.