Nyheter
Den 13. arkitekturbiennalen i Venezia:

«Vertikal slum» ble beste utstilling

VENEZIA: En forlatt kontorbygning i Venezuela fikk utmerkelsen Golden Lion for beste prosjekt under årets arkitekturbiennale.


Fra den prisbelønte utstillingen, som er en del av hovedutstillingen «Common Ground» i Arsenale-området, kuratert av David Chipperfield. Foto: Grete Kristin Hennissen
Urban Think Tank forteller om utstillingen, som de fikk Golden Lion for, til pressen under Venezia-biennalen. Foto: Ingerid Helsing Almaas
Urban Think Tank forteller om utstillingen, som de fikk Golden Lion for, til pressen under Venezia-biennalen. Foto: Ingerid Helsing Almaas

Prosjektet «Torre David/Gran Horizonte» er et samarbeid mellom det venezuelanske arkitektkontoret Urban-Think Tank, den London-baserte kuratoren Justin McGuirk og den nederlandske fotografen Iwan Baan.

 

Torre David er en forlatt og uferdig kontorbygning i Caracas, hovedstaden i Venezuela. Den 45 etasjer høye skyskraperen, tegnet av arkitekten Enrique Gomez, sto nesten ferdig da byggherren døde i 1993. Prosjektet stoppet helt opp da økonomien i landet kollapset i 1994.

 

Bygningen fungerer i dag som et improvisert hjem til mer enn 750 familier, som ellers ville levd i byens slumområder, og har blitt et fungerende og uavhengig bomiljø for beboerne gjennom en organisk og tilfeldig utvikling. Likevel blir skyskraperen kalt Caracas «vertikale slum».

 

Restaurant i Arsenale

Arkitektkontoret Urban-Think Tank studerte den fysiske og sosiale organiseringen av den okkuperte bygningen i ett år. De ser «Torre David» som en potensiell modell for såkalte «vertikale lokalsamfunn». I stedet for å bruke den vanlige argumentasjonen om at fremtidens byutvikling ligger i samarbeidet mellom arkitekter, næringsliv og den globale befolkningens slumbeboere, mener Urban-Think Tank at man må se på steder som dette over hele verden som områder for eksperimentering.

 

Utstillingen er utformet som en sosialt møtested midt i Arsenale-området, der besøkende kan spise et måltid i en typisk venezuelansk «Arcpa»-restaurant (kalt Gran Horizonte). Dette er kontorets fortolkning av biennalens tema «Common Ground» – og utstillingen har som hensikt å vekke en diskusjon rundt boalternativer for de millioner av mennesker som bor i denne type uformelle bosetninger rundt om i verden.

 

Juryen fremhever, ifølge en pressemelding fra Venezia-biennalen, i sin begrunnelse for utmerkelsen at arkitektene anerkjenner kraften i dette prosjektet. «Dette initiativet kan bli sett på som en inspirerende modell som anerkjenner styrken i uformelle samfunn», skriver juryen. 

 

Japan beste nasjonale bidrag

Golden Lion gis både til beste prosjekt i hovedutstillingen Arsenale og beste nasjonale bidrag. Sistnevnte gikk i år til Japan for utstillingen «Architecture possible here? Home-for-All», kuratert av den kjente japanske arkitekten Toyo Ito.

 

Årets «Golden Lion for Lifetime Achievement» gikk, som tidligere beskrevet på arkitektnytt.no, til den portugisiske arkitekten Álvaro Siza Vieira.

 

Juryen for den 13. arkitekturbiennalen i Venezia besto av Wiel Arets (leder, Nederland), Kristin Feireiss (Tyskland), Robert A.M. Stern (USA), Benedetta Tagliabue (Italia) og Alan Yentob (Storbritannia).

 

Lesetips: Urban-Think Tank skrev en artikkel under tittelen «Det vertikale treningssenteret» i Arkitektur N nr 08/2010.

Common Ground: Kafeen på utstillingsområdet, Gran Horizonte, skulle være et symbol på det offentlige livet i Caracas og en plass for mennesker å møtes på biennalen. Foto: Justin McGuirk
Common Ground: Kafeen på utstillingsområdet, Gran Horizonte, skulle være et symbol på det offentlige livet i Caracas og en plass for mennesker å møtes på biennalen. Foto: Justin McGuirk