Nyheter

Til himmels med pølser og øl

Rakettkiosken er Tromsøs minimale svar på Mathallen i Oslo. Den lille, åttekantete bygningen på Torget både er og tar bypulsen.


Fra papirutgaven Arkitektnytt 06/2015
Daglig leder Katrine Blom serverer pølser og øl i den gamle kiosken i sentrum av Tromsø. Foto: Ingebjørg Semb
Målet med Rakettkiosken er å gjøre sentrum litt mer levende, og gi byen den lille ekstra pulsen, sier Katrine Blom. Foto: Ingebjørg Semb
Målet med Rakettkiosken er å gjøre sentrum litt mer levende, og gi byen den lille ekstra pulsen, sier Katrine Blom. Foto: Ingebjørg Semb

Daglig leder Katrine Blom møter oss foran den 104 år gamle aviskiosken. Det er bygget en solid rampe rundt den, med noen få sitteplasser. Dempet 90-talls-hiphop flyter ut av høyttalerne som er montert hele veien rundt, under mønet. Tappekran og pølsestativ skimtes gjennom den lille grønne luken i front.

Blom forteller at kiosken ble bygget på oppdrag fra 18 år gamle stemmerettsforkjemper Margit Løkke i 1911. Hun var ikke helt som andre tromsøkvinner og hadde sett seg lei på at det bare var adgang for menn på mange av byens kafeer og barer.
 

– Hun solgte aviser, tobakk og kioskvarer, forteller Katrine Blom.

Nå selges det tradisjonsrike pølser laget av byens lokale produsent Mydland, som drives av fjerde generasjon pølsemaker. I kranen er det mackøl fra bryggeriets mikroavdeling.
 

– Kiosken har alltid hatt en spesiell plass i tromsøfolks hjerter. Vi åpnet i mai i fjor, men fremdeles kommer det folk innom som er begeistret for at vi har fått liv i den igjen, forteller Blom.

Det var Erlend Mogård-Larsen som tok tak i den halvveis gjennopplivete kiosken i 2014. Han holdt på å sette i stand Vulkana, selskapsbåten som nå seiler inn og ut tromsøsundet med innbygd spa og restaurant, og fikk vite at Mydland trengte et sted å selge pølser etter at Domus på kaia ble revet til fordel for nybygget Kystens Hus. Mogård Larsen står også bak festivalen Salt på Sandhornøy, som han startet sammen med Helga-Marie Norby i fjor.
 

– Kiosken ble pusset opp i en fei. Erlend får ting til å skje, og så kommer planen etter hvert. Nå begynner vi å få følelsen av at vi er på riktig vei. Målet vårt er å gjøre sentrum litt mer levende, og vi mener Rakettkiosken kan gi den lille ekstra pulsen.
 

Planene framover er ambisiøse. Historiens andre Rakettnatt går av stabelen 28. og 29. august og har litt av en lineup: Røyksopp, Susanne Sundfør, Ásgeir, Jaga Jazzist, Lars Vaular og Highasakite, for å nevne noen. Dessuten er det ikke bare en festival, det blir forskningsformidling også.
 

– Tromsø er jo en romfartsby. Vi har Andøya Space Center utenfor Harstad i sør, Tromsø satellittstasjon her i byen og Spectec, en av de største leverandørene i satellittmarkedet, pluss The Norwegian Center for Space Weather og romforskerutdanningen.

Vi samarbeider med disse aktørene som sponsorer og for å få riktig faktamateriale og bildemateriale. Vi har blant annet fått låne en astronautdrakt fra Andøya, forteller Blom.
 

Da blir det kanskje flere ølsorter også, for kiosken starter snart samarbeid med flere av de mikrobryggeriene som har dukket opp i byen det siste året.
  

Katrine Blom forteller at kiosken alltid dukker opp på gamle, ikoniske bilder fra Tromsø. – Den har overlevd to verdenskriger, en bybrann og den russiske revolusjon, sier Blom.

Hun er optimist også på vegne av framtidens rakettdrift.
 

– Det har vært en del prøving og feiling, men vi begynner å finne ut hvordan vi skal gjøre det nå, sier hun.