Nyheter

Ti på bunn i Ålesund

En kunstner i jugendbyen har sett seg lei på all den dårlige arkitekturen og laget en svarteliste over de verste synderne.


Langt ifra verst: Det utskjelte rådhuset i Ålesund, slik det så ut fram til ansiktsløftningen i 2012. Foto: GangerRolf
Radisson-hotellet i Ålesund, en hån mot den vakre jugentbebyggelsen, ifølge kunstner og listemaker Chris Rønneberg. Foto: Skanska
Radisson-hotellet i Ålesund, en hån mot den vakre jugentbebyggelsen, ifølge kunstner og listemaker Chris Rønneberg. Foto: Skanska

Hvordan skape debatt om byutvikling? Ålesund-kunstneren Chris Rønneberg (f. 1951) gjør det ved å lage en «Ti på bunn»-liste over arkitektoniske «tabber» som er «styggere enn rådhuset», kan Sunnmørsposten rapportere over fem sider.

 

På Rønnebergs tabbeliste finnes kontorbygg, hotell og leilighetskomplekser som han mener skjemmer byens utseende. Lista toppes av Radisson-hotellet, tegnet av moldenseren Kjell Kosberg. Rønneberg sier han ikke er ute etter «de ansvarlige arkitektene for byggene på denne lista», men beskriver likevel Kosbergs hotell som et Legohus, «stygt, karakterløst og totalt blottet for det god arkitektur burde stå for. Bygget er nærmest en hån mot den vakre jugendbebyggelsen i Kongens gate».

 

Rønneberg vil ha debatt om sentrumsutviklingen, men knytter dette opp mot drøyt 30 år med harselering over rådhuset, som inntil nylig var ikledd en brutalistisk fasade de færreste blant ålesunderne hadde mye til overs for. Nå har høyblokka fått en ny fasade i glass og granitt.

 

Kastet til løvene

Det hører med til historien at Rønneberg er nevø av Sverke Mogstad, som var ansvarlig arkitekt for rådhuset som sto ferdig i 1980. Sunnmørsposten intervjuet Mogstad i forbindelse med 30-årsjubileet i 2010, der det kom fram at Mogstad og de andre arkitektene i Vestplan måtte jobbe ut fra temmelig fastlagte planer og med et voldsomt tidspress. Mogstad ble «kastet til løvene», skrev avisa den gang og rådhuset ble i tretti år omtalt som en «enorm arkitektonisk skandale». Mogstad ble utsatt for «en vedvarende tsunami av opprørte protester» og vurderte flere ganger å flytte fra byen. Det gjorde ikke livet lettere at saltvann i betonglegeringen gjorde at biter falt ned på bakken. Hvordan ville Mogstad formet rådhuset, hvis han fikk bestemme? Jo, da skulle det hatt tre etasjer, formet som en hestesko.

 

Defensive arkitekter

Intervjuet i 2010 ble en slags oppreisning for Mogstad. Hans nevø tenker mer på framtida når han nå avholder sin omvendte skjønnhetskonkurranse. Store planer er lagt for Ålesunds byutvikling og Chris Rønneberg mener byen trenger en egen byantikvar og andre stemmer «som med tyngde kan framsnakke arkitektur i Ålesund». Han mener arkitektene er «defensive og tilbakeholdne, og mistenker at de ofte må gå på akkord med faglige prinsipper». Rønneberg er tilhenger av bevaring, men er en sterk motstander av «jugendinspirerte» nybygg.

 

En katastrofe

Arkitekten bak «vinneren», det nevnte Radissonhotellet som sto ferdig ved årtusenskiftet, sier han bare har fått positive tilbakemeldinger opp gjennom årene, inntil Rønneberg avfyrte det Kosberg kaller en «kraftig salve». Også Kosberg, som står bak Molde stadion og Seilet hotell i hjembyen, sier han kunne ønsket seg «større påvirkning i detaljeringen av bygget», men tilføyer at «vi arkitekter kan ikke sette verdensrekord i arkitektur i hvert enkelt prosjekt. Vi gjør så godt vi kan». Han sier til Sunnmørsposten at kritikken kan bli urettferdig når folk ikke kjenner premissene arkitektene jobber under, men avslutter likevel med følgende replikk: «Rådhuset i Ålesund er imidlertid fortsatt en katastrofe for byen. Det burde vært revet.»