Suksess med Salt
Rintala Eggertsson Arkitekter har tegnet og utformet det arkitektoniske bidraget til festivalen Salt utenfor Bodø. Det er blitt lagt merke til utover landegrensene.

Salt-festivalen
Salt er et internasjonalt kunst-, kultur-, arkitektur- og miljøprosjekt som kan oppleves på Sandhornøy i Gildeskål kommune frem til høsten 2015
Navnet spiller på salt som forutsetning for liv, på havet som ressurskilde, og på matkonservering gjennom tøffe vintre. Salt er også en metafor for visdom.
Initiativtakere er Erlend Mogård-Larsen og Helga Marie Nordby.
Ideen er å rette oppmerksomheten mot nomadisk kulturarv og Arktis’ fremtid.
Planen er å flytte konseptet til Grønland, Island, Færøyene, Skottland, Spitsbergen, Alaska og Russland i løpet av de neste årene.
Nett: www.salted.no
Rintala Eggertsson Arkitekter
Drives av arkitektene Sami Rintala (FIN), Dagur Eggertsson (ISL) og Vibeke Jenssen NO)
Hvor: Oslo. Har også et kontor i Bodø.
Nett: http://www.ri-eg.com
Den siste helgen i august åpnet Salt-festivalen på Sandøyhorn utenfor Bodø. Festivalen har vært en suksess med mye omtale både i norsk og internasjonal presse og fagtidsskrift.
Også festivalarkitektene i Rintala Eggertsson har fått bred dekning både ute og hjemme. Salt-installasjonene ble publisert på www.archdaily.com og fikk en seks siders omtale i magasinet D2 før åpningshelgen.
I tillegg har flere internasjonale arkitekturmagasiner publisert bilder og skrevet om både festivalen og arkitektene: amerikanske Architect, italienske Domus, designboom.com, AD (Architectural Digest), tyske Detail og Icon. I tillegg kommer Morgenbladet, High North News, NRK, nettavisen Bodø Nu, engelske The Guardian, Smithsonian.com og CNN.
– Arkitekturen spiller ingen stor rolle her, men inngår som en del av helheten. Valgene vi har gjort har blitt trukket frem som vellykkede. De har stemt overens med helheten i festivalens konsept, både når det gjelder de naturlige omgivelsene og selve ideen, sier Eggertsson.
Startet i Lofoten
Arkitektene Rintala Eggertsson møtte gründerne av Salt, Erlend Mogård-Larsen og Helga Marie Nordby for første gang under arbeidet med Lofoten International Art Festival (LIAF) i 2008. Da tegnet og utviklet de en sauna som ble bygget til festivalen der, og de begynte å leke med ideen om at den kunne utvikles videre. Tanken om en kunst og kulturfestival hvor arkitekturen også fikk spille en vesentlig rolle tok form.
– Ideen om fiskehjellen ble etablert allerede i 2008, og har dannet grunnstammen i den arkitektoniske strukturen i Salt. Saunaen som kan oppleves på Sandøyhorn i dag har en tilsvarende struktur som den i Lofoten, sier Dagur Eggertsson, og fortsetter:
– Oppgaven vi fikk var å utvikle flere forskjellige konstruksjoner med saunaen og fiskehjellen som utgangspunkt og et viktig kriterie var at de skulle være flyttbare.
God logistikk
Den fremtidige planen for Salt-festivalen er at den etter et år på Langsanden på Sandøyhorn skal flyttes til et annet arktisk område. Byggverkene er derfor designet slik at de med letthet kan demonteres, for så å bli flyttet og gjenreist et annet sted.
– Mye av arbeidet med prosjektet gikk ut på å utvikle en god logistikk når det gjaldt produksjonen av strukturene og transporten av dem, sier Eggertsson.
Han jobbet mest med prosjekteringen av bygningene, og forteller at de gikk mange runder. Fra åpne strukturer til lukkede med gulv, vegger og isolering. Og så tilbake til åpne. Bygningene på Sandøyhorn består av begge deler.
– Det var viktig for oss å organisere arbeidet på best mulig måte og utvikle en modell for god logistikk. Vi prøvde ut flere modeller før vi valgte den som gikk ut på å dele fiskehjelle-strukturen inn i flere mindre enheter, sier han.
Workshop med studenter
Sami Rintala, som startet Rintala Eggertsson Arkitekter sammen med Dagur Eggertsson i 2007, er bosatt i Bodø og har hatt mye av ansvaret for byggingen av strukturene. Det ble etterhvert dratt igang en workshop med 34 arkitektstudenter fra hele verden. Den ble ledet av Sami Rintala sammen med Joar Nango, Roger Mullin, Håvard Arnhoff, Alberto Altés og Richard Dacosta Barriteau.
– Studentene designet og bygget fire forskjellige strukturer for rekreasjon og overnatting på Langsanden, som er stranden på Sandøyhorn. De gjorde alt selv, vi bare ledet dem, forteller Rintala.
Denne delen av prosjekt ble kalt Siida, som betyr «møtested» på nord-samisk.
Arbeidsfilosofi
For Rintala Eggertsson Arkitekter former hver oppgave de tar fatt i sin egen diskusjon. Med Salt var det viktig å ha en dialog med programmet, stedet, den lokale kulturen og været.
– Vi prøver å sette oss inn i en oppgave og løse den innenfor de rammene som finnes. Vi vet ikke hvordan det blir til slutt. Utfordringen er ofte å holde seg innenfor rammen, og det er en god utfordring, sier Rintala.
Når han ser det ferdige resultatet på Sandøyhorn er han glad for at det ble så enkelt. Det passer inn i den nord-norske naturen.
– Det er rett og slett helt riktig.
Pepper får stå
Gildeskål kommune som er vertskap for festivalen, benyttet seg av sjansen under festivalarbeidet til å få bygget et servicebygg på stedet. Bygget som kalles Pepper ble utviklet i samarbeid mellom arkitektene i Rintala Eggertsson og har samme form som de temporære bygningene, men er ikke en del av Salt-prosjektet.
– Været er hardt her ute og vinden sterk, så et permanent bygg må tåle mye. Derfor er fiskehjelle-strukturen så godt egnet for dette servicebygget, sier Rintala, og fortsetter:
– Stranden på Sandhornøya er en av de vakreste jeg kjenner til og Pepper har cortenstål på taket som med sin rustrøde farge glir fint inn i det vakre nord-norske landskapet.
Økt interesse for arkitektur
Kommunen har i følge Dagur Eggertsson blitt mer interessert i arkitektur under arbeidet med Salt. De bevilget penger til servicebygget Pepper slik at det kan bli stående når festivalen pakker sammen og reiser videre på nomadisk vis neste år.
– Bygget har både dusj og toalett og rom for avfallssortering. Stedet er et populært rekreasjonsområde for Bodø-befolkningen, og er godt besøkt hele året, sier Eggertsson.
Den tredje parten i arkitektkontoret, Vibeke Jenssen, kom inn litt senere i prosjektet og deltok i videreutviklingen av prosjektet og tegnet på planløsninger og tekniske tegninger sammen med Rintala og Eggertsson.
Ekstra lesning: