Suksess i Bergen
Etter NALs arkitekturdag i Bergen 11. september er 98 prosent av deltakerne fornøyde. Rekordmange ga både tema og innhold toppkarakter.


Av de nesten 400 deltakerne har bare to prosent svart at dagen ikke svarte til forventningene. De aller, aller fleste var fornøyd med både forelesere, arrangement og beliggenheten på Verftet utenfor Bergen sentrum. Hele 99 prosent mente det faglige programmet var godt eller svært godt. 95 prosent mente temaet for Arkitekturdagen var nyttig for dem.
NAL sendte ut evalueringsskjema i etterkant av arrangementet. Svarmengden gjorde resultatet representativt.
– Nytt og aktuelt
Prosjektleder for Arkitekturdagen og fagsjef i NAL, Tor-Inge Hjemdal, tror suksessen delvis skyldtes at dagen var praksisorientert.
– Det var et nytt og aktuelt tema som vi forsøkte å gjøre så relevant for praktiserende arkitekter som mulig, forklarer Hjemdal, som opplyser at tallene er de beste for Arkitekturdagen siden de begynte å evaluere.
Han trekker også fram fokuset på bergensregionen og ikke minst gode, lokale innledere. Alle innledningene var både engasjerende, underholdende og faglig spennende, mener fagsjefen.
Han gir de mange gode hjelperne blant de lokale aktørene en god slump av skylda for suksessen. Blant annet var Bergen arkitekthøgskole, Bergen arkitektforening og Bergen kommune viktige for arrangementet.
Små steder, stort spenn
«Neste versjon Norge» var tema, og den røde tråden var småstedsutvikling.
Foredragene strakk seg fra seniorforsker Jørn Cruickshank i forskergruppa for Innovasjon ved Agderforskning via spanske Belinda Tato fra Ecosistema Urbano. Sistnevnte snakket om ulike stedutviklingsprosesser med særlig vekt på Stortorget i Hamar, som arkitektkontort har jobbet med siden 2011.
Selvbiografisk
Haakon Rasmus Rasmussen, daglig leder i 3RW arkitekter, var på hjemmebane og tok utgangspunkt i sin egen livssituasjon i en av Bergens mange forsteder. Han presenterte en analyse av hvordan familien hans bruker transportmuligheter, nærområde og bysentrumet. Utfra det konkluderte han med at det er nødvendig å se nærmere på hvordan man skaper velfungerende bysentra i forstedene.
3RW var også vertskap for endestasjonen etter byvandringen. Den ble ledet av arkitekt Axel Sømme fra Cubus arkitekter. Han hadde tidligere på dagen holdt et innholdsrikt foredrag om ulike prosjekter på småsteder rundt omkring i Norge.
Dansk landsbygd og norsk bygdeeventyr
Fra København kom Dominic Balmforth, eier og leder av kontoret susturb. Han snakket om utviklingstendenser og strategier for den danske landsbygda.
Den japanske arkitekten Ryo Abe presenterte sitt prisvinnende prosjekt Shima Kitchen, et sted for kunst og mat på den landlige øya Teshima i Seto-havet.
Roar Svenning fra Bygda 2.0 delte tanker og planer for videreutvikling av området rundt det etterhvert så berømte Stokkøya sjøsenter på Trøndelagskysten.
Ildsjeler og sjel
Siv Helene Stangeland fra stavangerbaserte Helen & Hard fortalte om medvirkningsprosjektet «Ildsjeler» og hvordan det påvirket planene for bærekraftig stedsutvikling på Brekstad i Sør-Trøndelag.
NALs egen Øystein Bull-Hansen delte tanker om hvordan norske småsteder kan «finne sin sjel» og utvikle imaget sitt videre ved hjelp av gode hjelpere i det offentlige.
NALs spørreundersøkelse viste også at lokalene og uteserveringen på Verftet falt i smak blant deltakerne. Litt lite mat til lunsj dukket opp blant de negative tilbakemeldingene.