Nyheter

Strid om Europan-tomt i Bergen

Skal tomta på Grønneviksøren gjøres attraktiv for barnefamilier, eller bør den gi plass til 800 studentboliger?


Europan-tomta i Bergen ved Store Lungegårdsvann, merket med rødprikket linje på dette kartet. Illustrasjon: Bergen kommune

Fakta: Europan er en idékonkurranse som bringer sammen europeiske byer og arkitekter og byplanleggere som ikke har fylt 40 år. Formålet er gi byer og utviklere nye og innovative løsninger og å gi unge arkitekter muligheten til å få oppdrag ved å presentere sine ideer. Konkurransen arrangeres parallelt i om lag 20 land og i over 60 byer i Europa, og det utvikles flere tusen løsningsforslag. Fem norske byer deltar i «Europan 13: Adaptable City 2», og Bergen Bergen fikk flest forslag av alle, 52.

Til den pågående Europan 13 har Bergen kommune stilt til rådighet en tomt i Grønneviksøren i Møllendal, på sørsiden av Store Lungegårdsvann.

 

Bergen kommune skriver på sine nettsider om Europan-tomta at de ønsker seg «ideer om bruk av landskap og vann, samt nyskapende løsninger for utvikling av et kompakt og bymessig boligområde med gode fellesarealer og fellesskapsløsninger, både inne og ute, som kan gjøre området attraktivt for barnefamilier».

 

Et utviklerselskap i Bergen er uenig i denne prioriteringen. Håkon Iversen, direktør for «urban design & planning» i bergensavdelingen av David Lock Associates Nordic, skriver i en kronikk i Bergens Tidende at Europan-tomta er «byens eneste optimale tomt for studentboliger, i stort volum» og at den derfor bør brukes til dette. Bergen kommune er langt unna sin målsetning om 30 prosent dekningsgrad for studentboliger innen 2025, skriver han, og «da er det snodig at Byråd for byutvikling har avsatt dette området til Europan 13». Isolert sett et godt initiativ, men «et lite gjennomtenkt politisk trekk».

 

Iversen mener kommunen må ta et valg: «Dekke behovet for studentboliger i Bergen, på Grønneviksøren II, eller flotte seg med urealistiske visjoner fra arkitektkonkurransen.»

«800 studentboliger på ni måneder» heter prosjektet som Håkon Iversen og David Lock Associates Nordic ønsker å bygge på Europan-tomta i Bergen.
«800 studentboliger på ni måneder» heter prosjektet som Håkon Iversen og David Lock Associates Nordic ønsker å bygge på Europan-tomta i Bergen.

Demografisk miks

Øystein Rø, arkitekt og sekretær i Europan Norge, er ikke overraskende uenig med Iversen.

 

– Det vil alltid være ulike interesser i en by. I dette tilfellet er det noen som vil ha studentboliger på tomta. Vi forholder oss til Bergen kommune og støtter deres strategi for området, som handler om å oppnå en demografisk miks, sier Rø.

 

Europan-konkurransen etterspør særlig boløsninger for barnefamilier i et område som fra før har mange studentboliger, sier Rø, som mener at det ikke er bra når et bymiljø blir for ensartet.

 

– Jeg er selvsagt ikke enig i beskrivelsen av Europan som en mulighet for kommunen til å «flotte seg med urealistiske visjoner». Kommunen har jobbet med dette i lengre tid. Vi har klare ambisjoner om at dette skal videreføres og realiseres, sier Rø til Arkitektnytt.

 

Sliter med miksen

Mette Svanes, leder for plan- og miljøetaten i Bergen kommune, sier hun er glad for utfordringen Europan gir.

 

– For vår del gir Europan en mulighet til å få innspill om gode boliger i en urban struktur. Det bygges mye tett i Norge i dag, men vi sliter med å få til en god miks av næring, service og bolig.

 

– I forbindelse med Europan ønsker vi å sette fokus på «sharing», det at man bor nær byen og deler på ulike typer tilbud som bil og utearealer. Vi vil utfordre det vi er vant til og gjøre fellesskapsløsninger viktigere enn de private. Jeg ser fram til å få Europan-forslagene presentert, juryert og realisert, sier Svanes og fortsetter:

 

– Trenden nå er at vi jobber mye med fortetting. Vi bygger tett rundt kollektivknutepunkter og vi fortetter i sentrumsnære strøk. Men så ser vi at de som flytter dit i stor grad er mennesker i 60- og 70-årene. Vårt fokus er å jobbe videre med bolig i by, vi ønsker at flere barnefamilier skal bosette seg sentralt.

 

Må unngå studentghetto

I 2013 sto 727 studentboliger klare for innflytting på Grønneviksøren, tegnet av bergenskontoret 3RW. Denne tomta ble solgt av kommunen til Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) for én krone. SiB håpet også å få bygge tilsvarende på nabotomta, men så bestemte kommunen at denne skulle brukes til Europan.

 

 Håkon Iversen og David Lock Nordic har på eget initiativ laget et prosjekt for denne tomta, «800 studentboliger på ni måneder», som er «langt på vei ferdig prosjektert», skriver Iversen i sin kronikk.

 

Mette Svanes sier at Europan-tomten er såpass stor (23 dekar) at den også kan romme flere studentboliger.

 

– Vi har ikke hatt en debatt om dette. Rett i nærheten bygges det boliger gjennom OBOS og andre private aktører, og vi har Bergen kunsthøgskole og 730 studentboliger like ved. Dette er et naturlig område både for studenter og boliger.

 

Svanes sier at Bergen har blandet erfaring med store ansamlinger av studentboliger. Dette gjelder særlig Fantoft studentby, som ligger fem kilometer sør for sentrum og har 1300 enheter.

 

– Fantoft har hatt store problemer, og det har vært en del av diskusjonen om vi ikke heller bør bygge studentboliger flere steder for å unngå ghetto-tilstander. Hvis man bygger 800 nye studentboliger på Grønneviksøren, er vi oppe i over 1500. Jeg tror man på politisk hold har hatt en tanke om å integrere studentene mer i bystrukturen, sier Svanes.