Nyheter

Strandveien 37 til Venezia

I høst kan du kan se trondheimsarkitektur i hovedutstillingen på Venezia-biennalen.

Denne boligblokken skal representere Norge på hovedutstillingen i Venezia i år. Den er tegnet av arkitektkontoret Brendeland & Kristoffersen. Foto: Wikimedia Commons
Geir Brendeland og Olav Kristoffersen skal til Venezia med boligprosjektet Strandveien 37. Foto: Arkitektene
Geir Brendeland og Olav Kristoffersen skal til Venezia med boligprosjektet Strandveien 37. Foto: Arkitektene

De Trondheim-baserte arkitektene Brendeland & Kristoffersen deltar i en seksjon med sosial boligbygging som tema på arkitekturbiennalen i Venezia.

 

Seksjonen er kuratert av det britiske arkitektkontoret Sergison Bates, og skal vise ulike eksempler på sosial boligbygging i Europa.

 

Innlevelse og forståelse

Arkitekt Geir Brendeland legger ikke skjul på at det føles som en stor ære å bli invitert til å bidra i hovedutstillingen. Han er også glad for å kunne bidra til en del av utstillingen som har et sånt tema.

 

– Vi kjenner godt til noen av de andre prosjektene og det føles veldig ok å bli satt inn i denne konteksten, sier han.

 

En annen god ting med Sergison Bates´ del av hovedutstillingen, mener Brendeland, er at de utstilte prosjektene demonstrerer innlevelse og forståelse av de fysiske og kulturelle aspektene ved stedet de bygges. De blir «hjemmehørende», forklarer han. Og der kommer tittelen på seksjonen inn i bildet: «At home in the city».

 

– Dermed dreier ikke denne delen av utstillingen seg kun om sosial boligbygging, men 

om arkitektur på et veldig grunnleggende nivå, poengterer arkitekten.

 

Bort fra signalbygg

Brendeland mener biennale-temaet «Common Ground» kan tolkes som et steg vekk fra en ti år lang periode i europeisk arkitektur preget av starchitects, signalbygg og spektakulære prosjekter.

 

– Det virker som om kuratorene virkelig har et ønske om å finne fram til den gode arkitekturen og de gode prosjektene som kan bidra til å forandre hverdagen vår. Det snakkes mye om postspektakulær arkitektur om dagen. Selv om det ikke er et begrep biennalen bruker, er det fristende å bruke et slikt uttrykk i den sammenhengen, sier han.

 

Arkitektbransjen i store deler av Europa er under enormt press, og Brendeland ser biennale-temaet i lys av dette.

 

– Det er på tide å oppsummere og finne en ny plattform å diskutere arkitekturen utfra, sier Brendeland.

 

Han mener dessuten å se at utstillingen vil være preget av vektlegging av byggverket og det rent arkitektoniske mer enn noe annet. 


Lacaton & Vassals rehabiliteringsprosjekt Tour Bois la Pretre-prosjekt fra Paris. Foto: Lacaton & Vassal
Lacaton & Vassals rehabiliteringsprosjekt Tour Bois la Pretre-prosjekt fra Paris. Foto: Lacaton & Vassal

Mer sosial boligbygging

Fire andre boligprosjekter skal vises sammen med Brendeland og Kristoffersens Strandveien 37. Boligprosjektet på Svartlamoen i Trondheim er et lavt priset boligprosjekt med store kollektive enheter og småleiligheter.

 

Sveitsiske  Jean-Paul Jacaud stiller ut et boligprosjekt fra Geneve sammen med kuratorene Sergison Bates. Bygården er ferdigstilt og rommer 17 kommunale leiligheter og en barnehage for 80 barn.

 

Det nederlanske kontoret Wingender Hovenier viser prosjektet Galenkop housing. Boligblokken vest i Amsterdam har tolv seniorleiligheter og tolv vanlige leie-leiligheter. Lopez Rivera Arquitectos fra Spania stiller ut et lavpris-boligprosjekt for unge mennesker i Barcelona og arkitektkontoret Lacaton & Vassal kommer med sitt rehabiliteringsprosjekt Tour Bois la Pretre-prosjekt fra Paris. Arkitektene har bygget vinterterrasser utenpå en kommunal bolighøyblokk fra 1960-tallet

 

Stemning fra Wittgenstein-hytte

Et filmteam fra London var på Svartlamoen i vår og laget en dokumentarfilm om Strandveien 37. Filmen er laget av den unge, lovende regissøren Jamie Stone, og utgjør presentasjonen i Venezia, sammen med tegninger og bilder.

 

Det norske kontoret Brendeland & Kristoffersen deltar både på hovedutstillingen og i den nordiske paviljongen. I den nordiske Fehn-paviljongen har de jobbet utfra en tanke om å gjenskape stemningen fra Ludwig Wittgensteins hytte i Skjolden i Sogn.

 

Den portugisiske arkitekten og professoren Álvaro Siza Vieira fikk The Golden Lion for Lifetime Achievement. Foto: Álvaro Siza
Den portugisiske arkitekten og professoren Álvaro Siza Vieira fikk The Golden Lion for Lifetime Achievement. Foto: Álvaro Siza

Golden Lion til Siza

Den portugisiske arkitekten og professoren Álvaro Siza Vieira er valgt ut som vinner av prisen The Golden Lion for Lifetime Achievement. Prisen vil bli overrakt Álvaro Siza Vieira under åpningssermonien av utstillingsområdet Giardini 29. august.

 

Utvelgelsen er gjort av styret i La Biennale di Venezia, ledet av Paolo Baratta og kurator David Chipperfield.

 

«Det er vanskelig å tenke på en moderne arkitekt som har opprettholdt en slik konsekvent tilstedeværelse innenfor yrket som Álvaro Siza», heter det blant annet i begrunnelsen.

 

Åpent fram til november

I alt 55 land bidrar til denne 13. utgaven av arkitekturbiennalen. Angola, Republikken Kosovo, Kuwait og Peru deltar i år for første gang.

 

Venezia-biennalen er oppdelt i to områder: Giardini og Arsenale. David Chipperfield er kurator for hovedutstillingen «Common Ground» i Arsenale-området. I Giardini-parken er det de ulike nasjonene som har kuratoransvar for sine respektive utstillinger.

 

Utstillingen vil finne sted i Venezia fra onsdag 29. september til søndag 25. november 2012.