Nyheter

Storbyferie framfor hyttekos?

Velger du påsketur til London kan shopping erstattes med studietur og påfyll av nye OL-argumenter.


På modellen, som står på kontoret hos «London Legacy Development Corporation», ser man Cecil Balmond og Anish Kapoors skulptur og utsiktstårn «The ArcelorMittal Orbit». Foran ligger Zaha Hadids svømmehall hvor de midlertidig publikumsfløyene på hver side er fjernet. Originalene står rett utenfor i panomramautsikten bak modellen. Foto: Mette Svensen
Om Greater Oslo

Formålet er å gjøre Oslo til en av verdens mest attraktive byer for talenter, selskaper og investorer, ifølge administrerende direktør Fossen. Han forklarer at de ønsker å se nærings- og byutvikling i sammenheng, og vise fram Oslo for verden og vise versa. Et av prosjektene så langt er serien med studieturer kalt Masterclass.

London vokser med en million mennesker hvert tiende år. Tallet får norske storbyers vekstsmerter til å blekne ved sammenligning. Inntill for 20 år siden stod London stille hva byggebransjen angikk, men siden har det skjedd mye. Arkitektnytt reiste i slutten av mars på studietur med «Greater Oslo» til London for å se på noe av det som har foregått.

 

Forhandler i stedet for å planlegge

Metropolen er i endrig og mest synlig er en ny skyline av høyhus i sentrum. En del ligger i City-distriktet, men de fleste av over 230 planlagte høyhus er planlagt på østsiden av byen, ifølge tenketanken New London Architecture. Østkanten er vurdert å ha størst potensial for å utvikles og ta mesteparten av byens vekst.

 

Mange opplever London som kaotisk, at den tilsynelatende har grodd fram uten en overordnet plan. De tar ikke helt feil. Studieturgruppen fikk en miniforelesning av den engelske planguruen Greg Clark, som bekrefter følelsen:

 

– London er ikke en masterplanby, sånn som Paris, det er en forhandlingsby. Det gjør byen organisk.

 

Byggeprosjekter forhandles fram snarere enn å formes etter overordnede planer. Det er nemlig ikke planetaten i byen som er den styrende instans når nye bygge- og plansaker behandles. I hovedsak bestemmer bydelene hva som kan godkjennes. Enkeltsaker kan deretter senders direkte til ordfører Boris Johnson for endelig vedtak.

 

Det er kun to klare planføringer for byen. Siktlinjer til St. Paul’s Cathedral må respekteres. Og det samme gjelder Tower of London. Ellers kan man gjøre som man vil. Det vil si, dersom man kan overbevise bydelen og deretter Boris.

 

Hvis det høres enkelt ut, kan det utdypes at det finnes flere sterke private grupper som ivaretar lokale interesser på bydelsnivå. For å få et forslag godkjent, må utbyggerne derfor jobbe hardt og de må ha gode arkitekter og advokater med på laget. Det kan bli lange, kostbare prosesser, forklarer arkitekt og partner i PLP architecture Karen Cook som holdt foredrag for gruppen.

 

OL i øst

Det største prosjektet av alle transformasjonsprosjektene er Queen Elizabeth Olympic Park. Det tidligere lutfattige området Stratford huset OL-landsbyen da London var vertsby for de olympiske lekene i 2012. Det som på begynnelsen av 2000-tallet var en søppelhaug ble forvandlet til en OL-landsby med innkvartering for deltakere, mediesenter, sportsarenaer og skjønn natur. Nå endres det igjen til boligområde.

 

– Rammeverket for etterbruksplanene var en del av de første plan- og byggesakene for OL, ifølge Anne Ogundiyaen, en av planleggerne i «London Legacy Development Corporation».

 

Arven etter lekene er et eget prosjekt og en klar tanke som har gjennomsyret planleggingen fra dag en. For området Stratford, som var ett av de fattigste i London, det vil si blant de fattigste områdene i Europa, er prosjektet allerede en suksess, forklarer Ogundiyaen.

 

Nå bygges deltakerlandsbyen om til boliger og området er i ferd med å bli øvre middelklasse. De midlertidige delene av sportsanleggene er ryddet vekk til fordel for enda flere boliger og grøntområder. Transformasjonen ville ikke kommet i gang uten OL, mener planleggeren.

 

– Til å begynne med var folk kritiske til om dette var rett måte å bruke penger på. Men nå har trenden snudd og vi har blitt helter, sier hun.