Nyheter

Spøker det virkelig for Deichman?

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen skulle ønske hun slapp å vurdere Deichman-saken.


- Jeg tror og håper det er forståelse der ute for at når vi overtar et byggeprosjekt på flere milliarder, så er man nødt til å forstå tallene, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen. Foto: Oslo kommune

­­

Det har vært mye debatt om Deichman denne uka, etter at byrådet i forrige meldte at de måtte i tenkeboksen om byggesaken i forbindelse med neste års budsjett. Vi ville egentlig snakke med arkitektene bak biblioteket, Lund Hagem og Atelier Oslo, om hva som er i ferd med å skje. Men midt i intervjuet med Lund Hagem, tikket det inn en epost fra Kultur- og Idrettsbyggsetaten, KID, der arkitektene ble frabefalt å uttale seg. Dermed måtte de trekke seg fra intervjuet.

 

Men byråd for kultur, frivillighet og idrett, Rina Mariann Hansen (AP), som er Oslos nye «biblioteksbyråd», ville gjerne ta en prat.

 

– Hei Rina Mariann Hansen. Hvordan er det å sitte som «biblioteksbyråd» og se på at selve kronjuvelen i byens bibliotekssatsing står i fare? 

 

– Det er jo en spennende og viktig diskusjon vi har nå. Jeg mener, både som medlem av byrådet og som kulturbyråd, at det er viktig at vi er sikre på hvilke penger vi bruker i kommunen og får klarhet i kostnadene som ligger i et nytt bygg. Det tror jeg er bra for fremtiden for biblioteket – at det vi til slutt lander på er omforent. 

 

– Er det ikke andre enn økonomisk hensyn på spill her, som at biblioteket også er enn brikke i å gjøre Bjørvika tilgjengelig for et bredere lag av befolkningen?

 

– Utviklingen i Bjørvika er veldig positiv. Vi har sett at operaen har fått en stor oppsving etter at de flyttet dit, og også er mer tilgjengelig og har fått et bredere publikum. Vi får et nytt Munchmuseum der nede som også blir en stor attraksjon. Det vil si at området får mange kvaliteter.

 

– Så man tåler å miste biblioteket?

 

­– Det må være en del av vurderingen vi nå gjør, at vi sjekker hva som er den riktige veien videre. Men det er en vanskelig vurdering, ingen tvil, og jeg skulle ønske at dette var en vurdering som vi slapp å ta. Men det er snakk om en stor overskridelse, i tillegg til forsinkelser, og vi er nødt til å ta det på alvor. Da bystyret vedtok dette i 2013, var planen at biblioteket skulle stått ferdig i 2016 – det er jo langt fra realiteten. Når vi er i posisjon er det vi som står ansvarlig for tallene.

 

– Er det sånn å forstå at dere ville fått til en annerledes prosess her om dere hadde hatt styringen fra begynnelsen?

 

– Det er lett å være etterpåklok, men jeg både håper og tror at vi hadde hatt bedre kontroll på styringen av prosjektet enn hva forrige byråd hadde. Men dette er kontrafaktisk historieskriving – det er en krevende øvelse.

 

– Er det ikke allerede gjort en mengde med besparelser og kvalitetskontroller her?

 

– Det er jo dette vi nå ser på. Men det er jo ingen tvil om at selve forprosjekteringen, i starten på planleggingen av Diagonale, hadde for dårlig kontroll. Og det har også den tidligere kulturbyråden innrømmet i media i forbindelse med høringen i vår.

 

– Det har jo vært stort engasjement og høy temperatur i debatten etter at det ble kjent at dere måtte vuderer Deichman på nytt. Skjønner dere at folk reagerer?

 

– Vi er glad for at folk engasjerer seg, og det er også en vanskelig prosess for oss som byråd. Det er bra at folk engasjerer seg for bibliotekene i Oslo, og det ville vært oppsiktsvekkende om ingen gjorde det. Det vi vet, er jo at hovedbiblioteket på Hammersborg er utdatert, med et stort rehabiliteringsbehov. Uavhengig av hva som skjer, så må noe gjøres. Det er ingen som diskuterer å ikke ha noe hovedbibliotek.

 

– Så det er et alternativ å utrede å bearbeide det eksisterende Deichman på Hammersborg?


– Vi vurderer en rekke alternativer inn mot byrådsmøtet neste uke. Men konkret hvilke alternativer vi vurderer, kan vi først si noe om når vi har hatt det oppe i byråd. 

 

– Gro Balas´ uttalelser i går, der hun sår tvil om plasseringen i Bjørvika var riktig, kan jo tyde på at noen har snakket sammen innad i partiet om dette. Har det vært et generelt stemningsskifte i AP om denne saken?

 

–Nei. Byrådet har sagt at vi må sjekke kostnader på drift og investering. Når det gjelder Gro Balas, så er hun varamedlem i bystyret, og står jo fritt til å mene hva hun vil som varamedlem der.

 

– Er du enig i at Bjørvika er et uegnet og barnefiendtlig sted for et hovedbibliotek?


– Nei, jeg tar med ungene i operaen hvert år. Jeg synes ikke akkurat at Bjørvika er skummelt for barn.

 

– Det har summet om at Lambda kanskje også står på spill – og at man muligens må velge mellom Lambda eller Diagonale her?


– Nei, vi gjør ingen vurdering av Lambda nå.

 

– Det har vært svært uoversiktlige prosesser rundt begge disse byggene. For arkitekter begynner det å se ut som en virkelig risikosport å legge store mengder av årsverk inn i å tegne praktbygg for det offentlige?

 

– Denne prosessen har vi valgt å gjøre veldig kort, for ikke å skape langvarig usikkerhet. Vi har kjøpt oss noen få uker med tid til å vurdere dette. Jeg tror og håper det er forståelse der ute for at når vi overtar et byggeprosjekt på flere milliarder, så er man nødt til å forstå tallene. Det er jo heller ikke sånn at man alltid bygger noe for enhver pris. Hvis du velger å bygge om leiligheten din til en gitt pris – så er det ikke sikkert du ville gjort det til en mye høyere pris. Kommunen skal være en trygg og forutsigbar bestiller, men vi må også være trygge på hva vi bruker fellesskapets midler på.

 

– Hva med biblioteksfilialene. Et argument har vært at disse har blitt glemt, og at det er et alternativ å styrke disse istedenfor å bygge nytt hovedbibliotek. Er det et reelt enten-eller-scenario?

 

– Det som er reelt, er at da man vedtok kostnadsrammen for Diagonale, så var det forutsatt, fra forrige byråd, en «effektivisering» av filialnettverket – det vil si nedleggelse av flere filialer. Det gikk vi ikke med på, altså verken AP, MDG eller SV – vi valgte å opprettholde tallet på filialer. Og det løftet skal vi holde nå, i posisjon.

 

– Er det dette løftet som slår tilbake på dere nå?


– Nei, dette er snakk om veldig små summer og påvirker ikke spørsmålet om Diagonale. Overskridelsene er på 400 millioner, mens det kun var 13 millioner å spare på nedleggelsene filialene. Så dette står ikke i forhold til hverandre. Forøvrig er de 13 millionene driftsmidler, mens nytt bibliotek er investeringer. 

 

Byrådet skal legge frem sin anbefaling i saken senest torsdag neste uke.