Nyhet

Arkitekturspanere i Trøndelag

Trønder-avisa og Trønderdebatt med anmelderserie av arkitektur og byplanlegging i åtte trønderbyer. Sentrumskontrollørene vekker allerede reaksjoner.


Arbeidet til fotograf Mikkel Marhaug er en viktig del av metoden til arkitekturspanerne i Trønderdebatt. Her fra parkeringsplassen utenfor Torgkvartalet og Kimen kulturhus i Stjordal sentrum. Foto: Mikkel Marhaug

I alt åtte byer i Trøndelag skal befares av de selverklærte «arkitekturspanerne» Mikkel Marhaug og Stefan Kaliski. Stjørdal var lørdag først ute av trønderbyene til å bli anmeldt i Trønderdebatts nye artikkelserie «Sentrumskontrollørene».

- Det kan bli litt vondt ja. Men vi ønsker med dette å få opp en debatt rundt omgivelsene folk faktisk ferdes i, sier Trønderdebatt-redaktør Snorre Valen om den nye sentrumsserien, til Trønder-avisa.

Kaliski er utdannet journalist og tar en mastergrad i kulturminneforvaltning ved NTNU, mens Marhaug er utdannet kunstfotograf, og studerer ved Kunstakademiet i Trondheim.

Kimen-kritikk

Foreløpig er det ikke kjent hvilke andre syv byer som skal besøkes. Kaliski sier til Trønder-avisa at de først og fremst er opptatt av helheten, men at de også vil «diskutere i enkeltbygg hvis de er veldig dominerende».

I første anmeldelse hos trønderdebatt feller «Sentrumskontrollørene» eksempelvis følgende dom over den flyplassnære bykommunen: Stjørdal har en «[r]otete sentrumskjerne med for mye parkering og trafikk, men med innbydende gå-gate».

Verst går det imidlertid utover kulturhuset Kimen, som sto ferdig i 2015, tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter, Lusparken Arkitekter og JSTArkitekter. Kulturbygget, hvor det i mandag var utsolgt hyllestkonsert for Jahn Teigen, blir omtalt som både «et av de største monumentene over smakløshet» og «en overdimensjonert låve».

Og samlet vurdering fra Sentrumskontrollørene til Stjørdal: Terningkast 2.

«Siste rest av Stjørdalshalsens småbypreg må bevares, hvis ikke risikerer byen å bli en anonym soveby», skriver Sentrumskontrollørene. Her trehus på åpen tomt i Kjøpmannsgata i Stjørdal sentrum. Foto: Mikkel Marhaug

Ordfører i forsvar

Debatten Trønderdebatt-redaktøren etterspør uteblir heller ikke. Allerede mandag lager Trønder-avisa en oppfølger og spør Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp), hvordan det er å få terningkast 2. Han gir «kudos» til avisen for forsøket, men er kritisk til analysen.

– Dette fremstår som et rop om oppmerksomhet og et klassisk eksempel på at man ønsker å forsikre seg om å bli hørt ved å skru opp volumet som en kompensasjon for sviktende materielt innhold, sier Vigdenes, som samtidig lover å skrive et lengre motsvar til arkitekturspanerne.

– Jeg liker grunntanken med å reise en viktig debatt om sentrumsutvikling og arkitektur, så jeg vil svare. Jeg kan allerede nå avsløre at det mest sviktende i artikkelforfatternes analyse etter mitt syn er kontekst, sier Vigdenes til Trønder-avisa.

– Virkeligheten på bakkeplan

Valen gir Vigdenes rett i at det er et rop om oppmerksomhet, men enigheten slutter også der.

– For om det finnes et felt som virkelig har blitt forsømt de siste årene, så er det nettopp spørsmålet: Hvem bestemmer hvordan trøndernes daglige omgivelser blir forvaltet? Jeg tror likevel dessverre at Sentrumskontrollørenes uavhengige og harde dom utelukkende skyldes virkeligheten på bakkeplan, sier Valen til Trønder-avisa.

Debattavisen Trønderdebatt er eid av Trønder-avisa, og samarbeider tett, men er en egen avis.