Søkelys på skolearkitektur
En skolebygning fra 1974 skulle vise seg å bli et av de mest aktuelle prosjektene under Sverre Fehn-dagen 2011.

Fagdagen ble arrangert i Ivar Aasen-tunet fredag 12. august av MAF i samarbeid Sogn og Fjordane Arkitektlag og Nynorsk Kultursentrum. Temaet var «Arkitektur i skulen – skulearkitektur».
– Blant de mange interessante foredragene om skolearkitektur, var paradoksalt nok et tilbakeblikk på Loddefjord skole i Bergen fra 1974, sier arkitekt Magne Bergseth som er sekretæren for Møre og Romsdal Arkitektforening.??
Foredraget som MAF-lederen trekker fram hadde tittelen «Loddefjord skole: 37 års røynsle med open skule – fra idé til praksis» og ble holdt av rådgiver Erik Hatlem, tidligere rektor ved skolen.
– Foredragsholderen konstaterte at denne skolen, som ble beæret med A.C. Houens fonds diplom i 1988, var et pionérprosjekt på midten av 1970-tallet både når det gjelder formgivning, organisering og universell utforming, forklarer Mange Bergseth. – Og Hatlem fortalte at skolen hadde vært skånet for tagging og hærverk gjennom alle år, kanskje på grunn av det positive miljøet som arkitekturen bidrar til å skape.
Farlig effektivitetstenkning
Loddefjord skole ble tegnet av Bertram Brochmann, Helge Borgen og Svein Hatløy som senere etablerte Arkitektgruppen Cubus i Bergen. Skolen var ifølge Bergseth nyskapende også på grunn av den nære sammenhengen mellom inne- og uteområder. Flere av de andre innlederne på fagdagen, blant andre seniorrådgiver Alf Howlid fra Norsk Form som snakket om arkitekturformidling i skolen og arkitekt Ola Roald som kåserte om historiske trender og formsvar, var opptatt av sammenhengen mellom arkitektonisk kvalitet og miljøet for elever og lærere.
– Det ble stilt spørsmål om man i dag har for stort fokus på arealeffektivitet og kostnader slik at den gode skolearkitekturen kommer i skyggen, sier Bergseth.
Kompakte bygg
Han opplyser at seminaret samlet om lag 30 skolefolk og arkitekter, men hadde ønsket seg flere deltakere fra det pedagogiske miljøet fordi det er mye å diskutere omkring det som skjer i vår tids skoleprosjektering.
– Man kan for eksempel spørre, slik det ble gjort på Fehn-dagen, om det tjener elevenes interesse at tendensen gir stadig mer kompakte skolebygg der skolegården flyttes inn i bygningen, avslutter MAF-sekretær Magne Bergseth.