Tid for arkitekturfilm
Modernismekritikk og ukrainske kortfilmer er noe av det du kan få med deg på årets Arkitekturfilm Oslo. I Bergen møter du blant andre Dorte Manderup.

Nye ukrainske kortfilmer, italienske klassikere og eget program for barn. Den 20. til 23. oktober går Arkitekturfilm Oslo av stabelen for syvende gang, med det som fremstår som et mer allsidig program enn noen gang før.
Årets festival handler om arkitektur og tid, og hvordan vårt syn på arkitektur hele tiden er i endring. «Mens tidene forandrer seg blir den bygde arkitekturen stående uendret, og virkeligheten - som er flytende relativ - defineres av øyet som ser fra ulike vinkler, til ulike tider», heter det i festivalprogrammet.
– Vi prøver å finne filmer vi vil vise, og så se om det er noe felles kjennetegn ved dem, sier Morten Ragnøy Ednes fra festivalens programråd, og en av initiativtakerne bak festivalen.
Bevare brutalismen?
I festivalens åpningsfilm «Battleship Berlin» skildres kampen om Berlin-arkitekturens brutalistiske arv: Mens noen ønsker å rive det tidligere dyreforskningslaboratorium kalt Mäusebunkeren, ønsker andre å gjenbruke det brutalistiske ikonet.
– Filmen gir en interessant fremstilling av hvordan tiden påvirker hvordan man ser på arkitektur og bedømmer dem som verdifull eller ikke. Hva som blir regnet som kulturminner og ikke, det handler om hvordan tiden forholder seg til arkitekturen, sier Ednes.

Ukraina før krigen
Med i programmet er også en rekke kortfilmer av ukrainske Roman Blazhan, som vises i auditoriet i det nye Nasjonalmuseet.
– Før krigen var det mye spennende på gang innen film og musikk i Ukraina, særlig i Lviv. Filmene til Blazhan viser kræsjet mellom den tradisjonelle arkitekturen og den kommunistiske modernismen, forteller Ednes.
Gjennom historien til ukrainske balkonger utforsker filmen «Enter Through The Balcony» (2020) historien til det post-sovjetiske Ukrainas liv, kultur og forholdet mellom personlig og offentlig rom i byer. Filmen er et engasjerende kjærlighetsbrev til Ukraina og dets folk, og undersøker hvordan arkitektur kan være en nysgjerrig vei til en dypere forståelse av kultur og sted, heter det i festivalprogrammet.

Kritikk av modernismen
Hvert år er det en utfordring å finne spillefilmer som kan regnes som «arkitekturfilmer», forteller arrangøren. Da handler det om å gå inn i filmenes kontekst og finne ut på hvilken måte arkitekturen er delaktig i handlingen.
Blant spillefilmene som vises er «La Notte» (1961) av italienske Michelangelo Antonioni, som skildrer et middelklasseekteskaps sammenbrudd en natt i Milano, på en distansert og poetisk måte.
– I filmene til Antonioni er arkitekturen nærmest besjelet. De beste filmene hans fra 1960-tallet inneholder en slags kritikk av hvordan arkitekturen påvirker menneskene. Han var ingen stor tilhenger av modernismen. Han er typisk italiener, han liker gamle, italienske byer, sier Ednes.
Utstilling og program for barn
Festivalen foregår på Rom for kunst og arkitektur, Vega scene, Kunstnernes hus og Nasjonalmuseet. I tillegg blir det filmvisning for barn på Deichman Lamberseter, Majorstuen og Stovner.
Nytt av året er også en egen festivalutstilling, med filmskaperen Inger Lise Hansen, som er invitert av kuratorene Gjertrud Steinsvåg og filmviter Maria Fosheim Lund.
- Vi er superstolte av å kunne samle Hansens filmverk fra perioden mellom 1998 og 2018 til en helhetlig romlig utstillingsopplevelse hvor levende bilder og lyd går i dialog med hverandre, sier Steinsvåg, daglig og kunstnerisk leder i Rom for kunst og arkitektur, som eier og driver festivalen.
Det har lenge vært en ambisjon for festivalen å bruke Rom for kunst og arkitekturs lokaler i Maridalsveien 3 til å vise film på en måte enn det kinosalen tilbyr.
– Hansen benytter et særegent kamerablikk på omgivelsene sine, og får syne på landskap og menneskeskapte konstruksjoner som vi gleder oss til å dele med publikum, sier Steinsvåg.

Dansk i Bergen
Det er ikke bare i Oslo at det vises arkitekturfilm i høst: 19.–27. oktober arrangeres Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), og for femte år på rad har festivalen et samarbeid med Byarkitekten i Bergen om et eget arkitekturfilmprogram.
Her vises blant annet dokumentarportrettfilmen «Dorte Mandrup: Another Kind of Knowledge» og danske Hans Christian Posts «Best in the World», som stiller spørsmålstegn ved de sosiale sidene ved Københavns tilsynelatende vellykkede byutvikling.
Les mer om Arkitekturfilm Oslo her, og om BIFF + Byarkitekten i Bergen her.