Nyheter

Skøyenutbygging skaper debatt

Omlegging av infrastrukturen og store utbyggingsprosjekter vil forvandle Skøyen, men til hva?


Perspektiv viser NSWs forslag til kontorblokk på 17 etasjer i Skøyen sentrum. Illustrasjon: NSW
Den grønne parken strekker seg over deler av første etasje i prosjektet. Illustrasjon: NSW arkitekter
Den grønne parken strekker seg over deler av første etasje i prosjektet. Illustrasjon: NSW arkitekter

I november ble det arrangert et åpent seminar for å diskutere utviklingen av Skøyen, og ifølge Ullern Avis Akersposten ble det hissig debatt mellom de frammøtte. 

 

Området skal bli et stort møtepunkt, med T-banestasjon på en linje som går fra Majorstua til Fornebu og ekspressbusser fra Bærum med overgang til jernbane, T-bane og trikk, skriver lokalavisen.

 

Død bydel om kvelden

Et trafikknutepunkt har dog Skøyen vært lenge, og det har blitt et attraktivt kontorområde. Problemet oppstår når kontordørene stenger og folk har reist hjem. 

 

På det åpne seminaret kalte miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) Skøyen en død bydel etter arbeidstid, skriver Ullern Avis Akersposten. 

 

Han sa at Skøyen må bli et mer levende sted, et sted som tiltrekker seg mennesker – også fra andre deler av byen. 

 

Vil ha bilfritt Skøyen

Carl-Oscar Pedersen (H), leder for bydelsutvalget i Ullern, har også visjoner om en mer levende bydel.

 

– Vårt mål med Skøyen er at stedet skal være for mennesker, ikke for biler. Et kollektivknutepunkt for mennesker som også kan tenke seg å oppholde seg der selv om de ikke må, sier han.. 

 

Ideen om et bilfritt Skøyen definerer han foreløpig som «tanker som er i spill nå». 

 

– Når Skøyen sentrum blir nær bilfritt, kan vi etablere bedre møteplasser og byrom for mennesker, sier han. 

 

BU-lederen forteller at bydelen er interessert i å etablere et ungdomshus og kanskje også knytte et bibliotek til dette huset. 

 

– Det beste hadde vært et samfunnshus med kino, sier Høyre-politikeren.

 

Kritisk til «kontorisering»

Samfunnshus ønsker også Odd Einar Dørum (V), vara til bystyret i Oslo. I likhet med Høyres Pedersen, etterlyser han en helhetlig plan. 

 

Han er kritisk til at utbyggere som vil «kontorisere» bydelen skal få sette tonen for utviklingen. 

 

Dørum ønsker å åpne bydelen mot fjorden og gjøre utnyttingen av havnearealet bedre. Når det gjelder lagring av båter i Bestumkilen, mener venstrepolitikeren at man må tenke i høyden og utvikle båtlagring i flere etasjer. 

 

Signalbygg setter sinnene i kok

På det åpne seminaret ble det tidvis hissig debatt om den såkalte snikkontorifiseringen. Temperaturen steg også da arkitekt Ole Wiig fra Narud, Stokke, Wiig Arkitekter presenterte planer for et 17-etasjes grønt bygg på Esso-tomten ved siden av Sofienlund, skriver Ullern Avis Akersposten. 

 

Wiig mente at bygget kunne bli Skøyens nye landemerke, men både Pedersen og Dørum er skeptiske. 

 

– Det er et stort press fra utbyggere på Skøyen nå, sier Pedersen og nevner blant annet signalbygget på Esso-tomten. 

 

– Vi ønsker nå et midlertidig byggeforbud, slik at vi får tenkt oss om og laget noen rammer og premisser for videre utvikling. Skøyen inn i framtiden, sier han. 

 

Også Dørum mener bydelen fortjener bedre enn et ruvende landemerke. Han ser heller at utviklingen skal dreie seg om mulighetsstudier, ungdomsskole, kino og andre kulturtilbud. 

 

– Skøyen trenger ikke slike enkeltutspill som presenteres som signalbygg, men som er kontorbygg. Vi trenger et helhetlig grep, sier Dørum til Arkitektnytt. 

 

Ikke relevant

Å kreve en helhetlig plan for den tomten vi arbeider med er lite relevant, mener Wiig på telefon til Arkitektnytt, når vi ber om en uttalelse til Dørums krav. 

 

Wiig poengterer at han har stor respekt for Dørum, og mener at en helthetlig plan for et større Skøyen-område vil være fornuftig. Men tomta hvor Nardud Stokke Wiig nå tegner kontorbygg er allerede definert. Tomten er omkranset av mange nye bygg, området rundt er allerede ferdig utviklet. 

 

– Det er derfor ingen ting å hente på en helhetlig plan akkurat her, mener han. 

 

På spørsmål om det burdet vært mer bolig i stedet for mer kontorarealer sentralt på Skøyen, forklarer han at deres oppdragsgiver ønsker kontorbygg og at dette er deres oppdrag. 

 

– Vi tegner det beste forslaget til kontorbygg, sier han.

 

Og legger til at forslaget inneholder en grønn park som bidrar til helheten ved det voksende knutepunktet. 

 

Oppdragsgiver er ikke grunneier av Sofienlund, men området er tatt med for å vise en mer helhetlig løsning, til gode for allmennheten, forklarer Wiig.

 

En levende bydel

BU-leder Pedersen mener planene for Skøyen må inkludere boliger for å unngå tomme bygg og spøkelsesbytendenser på kveldstid.

 

En stor boligutbygging vestover mellom Skøyen og Lysaker vil dessuten øke behovet for kultur- og rekreasjonsmuligheter på Skøyen. Dørum sier utbyggerne bør se til områder som Vulkan og Nydalen, som han mener har fått til å skape en god miks av innhold og folkeliv. 

 

Næringsbygg og boliger kan ikke planlegges alene, mener venstrepolitikeren. De må komme sammen med gode kulturtilbud og grønne rekreasjonsmuligheter. Dette vil gjøre områdene menneskevennlige og sikre en levende bydel, også etter kontortid. 

 

Kun én svarte på innbydelsen

Bydel Ullern sendte ut en tilbudsinnbydelse, men responsen var alt fra overveldende 

 

– DARK var  – dessverre/overraskende nok – det eneste firmaet som svarte på vår tilbudsinnbydelse, sier Pedersen. 

 

Han oppfatter DARK og deres samarbeidspartner, danske Adept, som svært kompetente innenfor arkitektur, byutforming, byplanlegging, overordnet arealplanlegging og innenfor transport og kollektivtrafikk. 

 

– Så langt er vi svært fornøyd med at DARK meldte sin interesse. De har også sitt kontor på Skøyen, så de har på et vis en lokal forankring. Det er bra, sier BU-lederen. 

 

Lokal tilknytning

Alv Skogstad Aamo i DARK Arkitekter forteller at de bare har hatt et oppstartsmøte og kan derfor ikke si så mye om hva de skal fokusere på. 

 

Han kan dog fortelle at de er investert i prosjektet av flere årsaker. 

 

– Vi har kontor på Skøyen og er interessert i egne omgivelser. Dessuten har vi med oss Adept fra Danmark for et perspektiv fra kontinentet, sier han. 

 

Skogstad Aamo var ikke selv på folkemøtet, men sier han har hørt om den noe opphetede debatten. 

 

– Vi er i alle fall sympatisk innstilt til transformasjonen mot et mer komplett urbant senter – en polysentrisk struktur innen Oslo, slik Asker, Lillestrøm og Sandvika har utviklet seg i regionen, sier han. 

 

På spørsmål om hvorfor DARK arkitekter var de eneste som svarte på bydelens tilbudsinnbydelse, har han følgende å si:  

 

– Honorar og krav til besvarelse gir oss utfordringer og forklarer fraværet av de store planfirmaene (som Rambøll Norconsult), mens Arkiforum ikke hadde kapasitet.