Sjarmoffensiv for det nye Nasjonalmuseet
Klaus Schuwerk sjarmerte et delvis skeptisk museumspublikum med å starte på norsk da han presenterte forprosjektet til Nasjonalmuseet.


Mandag kveld holdt Nasjonalmuseet åpent informasjonsmøte om den nye museumsbygningen på Vestbanen.
Klaus Schuwerk fra de tyske arkitektene Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH fortalte ivrig om inngangsplassen som ligger mellom den gamle Vestbanebygningen og hovedentreen til bygningen:
– Vi kaller den en piazzetta, men den er egentlig en piazza stor nok til å være hovedplassen i en middels stor italiensk by. Det er bare fordi den enormt store Rådhusplassen ligger ved siden av at vi kaller den piazzetta, sier han for å gi et inntrykk av skalaen.
Brukerkoordinator i arbeidet med det nye museet, arkitekt Ulf Grønvold, beskrev plassen som intim og verdig, og la til at han håper den skal få liv og røre lik plassen ved MuseumsQuartier i Wien.
Grønvold trakk i sitt innlegg linjer til Oslos byplanhistorie, som en forberedelse og overgang til den nye lokaliseringen på Vestbanetomta.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Stort i Europa
forum artis er navnet på vinnerprosjektet som skal utvikles til den nye museumsbygningen. Og det er, som vi forstår av navnet, snakk om helt andre dimensjoner enn norske museer for øvrig. Det er faktisk et av de største museumsprosjektene under bygging i hele Europa.
Bare i foajeen vil det bli rom for at opptil 500–1000 personer skal kunne samles ved spesielle anledninger. Til daglig skal foajeen oppfattes som et åpent og oversiktlig rom som viser vei til de andre funksjonene i bygget.
Klaus Schuwerk presenterte mandag kveld nye visualiseringer fra det nylig ferdigstilte forprosjektet.

Ved innlevering av forprosjektet, nå i begynnelsen av mai, har prosjektet etter ønske fra Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo fått lagt til noen nye vinduer siden skisseprosjektet. Vinduene ligger i fasaden mot Dokkveien, hvor kunstindustridelen av museet holder til.
Utover dette er det ikke mange endringer. PBE har tydeligvis lidd nederlag i deres ønske om en gangtrasé på tvers over bygget, men takterrasse med utsikt over fjorden kan vi fortsatt glede oss til.
– Barcode er plastic-fantastic!
Schuwerk var opptatt av at både kvalitet, estetikk og bærekraft er viktige premisser for hans valg av materialer og form. Særlig fokus hadde han på fasadeveggene i stein. Dette er et materiale som vil holde lenge og ikke være avhengig av utskiftninger og restaurasjon senere.
Steinen blir bare vakrere med tiden fortalte han og la til en kritisk bemerkning om Barcode-bygningene i Oslo:
– Barcode er plastic-fantastic.
Han mener at forum artis i motsetning utviser høyere kvalitet i materialvalg og konsept. Et konsept hvor nettopp det solide og langvarige er utgangspunktet – også grunnlaget for estetikken.
– Små dører kan åpnes
Hvordan ser du på gjennomføringen av uprøvde konstruksjoner, som den i fasadeveggen? Er man åpne for slike nye løsninger?
Det er vanskelig og komplisert innrømmer han til Arkitektnytt. Men, han legger til med et smil i munnviken:
– Små dører kan åpnes! Og det er ikke verre i Norge enn andre steder i Europa, kanskje til og med litt lettere.
