Side om side

Forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur i Trondheim har forsket på samlokalisering av bo- og omsorgstilbud i bydelen Havstein. Et av funnene peker på at ulike tilbud i nærheten av hverandre kan bidra til flerbruk av bygg og funksjoner som kan gi en positiv effekt for hele lokalmiljøet.
– Fokus har vært å skaffe kunnskap om hva som gjør en bydel attraktiv, mangfoldig og inkluderende. Funnene i undersøkelsen kan gi innspill til en diskusjon av strategi for hvordan Trondheim og andre kommuner kan drive byutvikling og etablere botilbud for personer med ulike hjelpebehov som del av en helhetlig områdeplanlegging, sier forsker Solvår Wågø ved Sintef Byggforsk i en pressemelding.
Sosiale nav
«Hvordan kan samlokaliseringen utnyttes som en ressurs, og hva skal til for at helse- og velferdssentre kan bli gode møteplasser og fungere som sosiale nav i et nabolag?» har forskerne ved Sintef spurt seg.
Trondheim kommune har lenge villet undersøke samspill og synergier mellom bo- og omsorgstilbud og nabolag i bydelen Havstein. Området ble valgt fordi mange ulike boligtilbud er konsentrert i et relativt lite lokalmiljø. Lokalmiljøet har også lang erfaring med et helse- og velferdssenter som har forsøkt å være et åpent tilbud i nabolaget.
Dele og bidra
Inkludering og normalisering handler om mer enn selve botilbudet, mener SINTEF, og påpeker at det et er i møte med andre at man opplever deltagelse og mestring.
– Fokus må derfor i større grad rettes mot områdekvaliteter å bygge videre på, og hvordan kommunikasjon og koordinering kan bidra til sambruk og samhandling der både materielle og menneskelige ressurser kan deles og bidra til at gode historier skapes i inkluderende nabolag, sier Wågø.
Undersøkelsen ble laget med tanke på overføringsverdi til andre kommuner, og er utført i samarbeid med Trondheim kommune med finansiering fra Husbanken.