Nyhet

Selger Victoria terrasse

Utenriksdepartementet flytter ut i 2025. Nå har Statsbygg begynt å planlegge salget av Victoria terrasse.


Statsbygg skal selge ærverdige Victoria Terrasse i Vika, Oslo. Bygget har huset både Gestapo, Henrik Ibsen og Det kongelige norske utenriksdepartement. Foto: Statsbygg

Kommunal- og distriktsdepartementet har gitt Statsbygg oppdraget med å selge Victoria terrasse. Salget vil tidligst skje i 2026, men allerede nå har administrerende direktør, Harald Vaagaasar Nikolaisen, begynt å snakke varmt om salget i mediene.

– Uttrykket «unik mulighet» er vel en klisjé i eiendomsbransjen, men dette er faktisk nettopp en slik mulighet. Viktoria terrasse er en stor og sentral eiendom midt i hovedstaden med en sjeldent rik historie. For eiendomsutviklere er dette en mulighet man kanskje bare får én gang i løpet av karrieren, sier Nikolaisen i en pressemelding.

Victoria terrasse ble bygd i perioden 1884–1890. Forfatter Henrik Ibsen bodde der mens han skrev dramaene «Byggmester Solness» (1892) og «Lille Eyolf» (1894), mens Gestapo og det nazifiserte norske Statspolitiet hadde hovedkvarter der under andre verdenskrig.

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, mener Victoria terrasse vil bli en «unik mulighet« for den rette eiendomsinvestor. Foto: Statsbygg

Kan bli fredet

Utenriksdepartementet (UD) flyttet første gang inn i Victoria terrasse i 1905. Fra 1913 ervervet staten hele kvartalet, og flere departementer flyttet inn. UD overtok etter hvert to av kvartalene, mens Riksrevisjonen flyttet inn i sydkvartalet, der de ble værende frem til 1996. I 2025 flytter UD inn i det nye Regjeringskvartalet.

Statsbygg skal i salgsprosessen vurdere hvordan allmennheten kan sikres tilgang til deler av Ibsens leilighet, som er bevart, og de to gestapocellene som fortsatt finnes i bygningens kjeller.

Riksantikvaren jobber fremdeles med en mulig freding av den historiske bygningsmassen.